Още по темата

Руските ВВС са ликвидирали командването на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра” в Сирия.

Това разкри говорител на руското министерство на отбраната.

Виж във видеото кадри от предишни руски удари в Сирия

„Ислямска държава“ уби руски генерал

Разкриха кой е „руският Рамбо” от Палмира

Ликвидирани са 12 от командирите на групировката, а нейният лидер Абу Мохамед Ал Джулани е в критично състояние и е останал без ръка.

Джулани и съратниците му били атакувани по време на секретно съвещание, след получен сигнал в руското военно разузнаване. Акцията е извършена със самолети Су-34 и Су-35, разкри генерал-майор Игор Конашенков. Информацията за тежкото раняване на Джулани била потвърдена от няколко независими източника. 

При нападението е ликвидирана и охраната на джихадисткото командване – 50 бойци. Сред загиналите ислямистки командири е и Ахмад Ал Гизаи, най-близкият помощник на лидера Ал Джулани и отговорник за службата за сигурност на „Джебхат ан Нусра”.

След „Ислямска държава” това е джихадистката групировка с най-големи територии и влияние в раздираната от гражданска война Сирия. Сунитското движение произлиза от местния клон на „Ал Кайда” и е един от многото противници на режима на Башар Асад. 

От 2015 Русия провежда военни операции в близкоизточната страна в защита на съюзника си Асад. 

По-рано тази година Москва заяви, че е при руски удар е убит и лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади, но информацията не бе потвърдена. Впоследствие групировката публикува записи с призиви към джихадистите, предполагаемо отправени от Багдади.