Още по темата

25-годишният Александър Прохоренко е военнослужещият в руската армия, когото световните медии нарекоха „руският Рамбо”. Прохоренко загина като герой в Сирия.

Той поиска да бъдат осъществени въздушни удари върху позицията, на която се е намирал, след като джихадисти от ислямистка групировка „Ислямска държава” открили местонахождението му и започнали да го обграждат край древния град Палмира.

Властите в област Оренбург, Русия, потвърдиха самоличността му.

„Този герой е родом от село Городки в област Оренбург – 25-годишният Александър Прохоренко,

съобщиха от пресслужбата на губернатора на областта.

Александър от дете мечтаел да служи в армията, припомнят си негови приятели. Роден в семейство на военнослужещи, Александър и  по-малкият му брат Иван решили да тръгнат по стъпките на предците си.

Александър завършва военната академия на ПВО на руските въоръжени сили в Смоленск с отличие. След това се присъединява към армията на договор.

Той е доста слабичко момче, но, оказва се, със забележителна вътрешна сила.

„Никой не знаеше къде служи Саша. Казваха, че е някъде в специалните сили”, казва директорът на училището в Городки.

Дори съпругата му Екатерина не е имала представа, че съпругът ѝ е изпратен в Сирия. Двамата се оженили преди малко повече от година и сега тя очаква първото им дете.

Приятелите на Александър си спомнят: „Той беше много широко скроен, обичаше живота. Сякаш беше вчера, когато отпразнувахме сватбата им. Година и половина мина. Не можете да си представите колко щастлив беше той. Толкова влюбен.

Дълго време Катя не знаеше къде е изпратен мъжът ѝ. Той не искаше да я разстройва. Беше сигурна, че служи в Кавказ, но после се оказа, че е бил изпратен в Сирия. Сега тя спи със снимка на любимия си Саша”.

Приятели споделят, че родителите на Александър се опасяват Екатерина да не загуби детето заради мъката. „Колко жалко, че Саша няма да види детето си. Той искаше син. Катя се притесняваше, че той няма да се върне навреме за раждането. Сега той изобщо няма да се върне”, разказват те пред местно издание.