Още по темата

Флиртовете, милувките, пиенето на алкохол - всичко това е забранено в индонезийския град Банда Ачех. Там е в сила шериатът, а специална нравствена полиция следи за спазването на ислямското право, предаде DW

Фаровете осветяват нощта. Патрулът на шериатската полиция в индонезийския град Банда Ачех разгонва влюбените двойки. "Отивайте с вкъщи. Късно е!", казват мъжете. Задачата им: да следят за спазването на шериата. А ислямското право забранява както употребата на алкохол, така и флиртовете между неомъжени. Не им е позволено дори да се държат за ръце. 

"Дадохме им указания да се държат на разстояние един от друг. Или да си отиват вкъщи. Ако ги видим още веднъж, ще ги арестуваме", казва служител на нравствената полиция. 

Всеки, който бъде заловен от пазителите на морала, го очаква позорно наказание

- публичен бой с пръчка. Този път са задържани осем младежи. Оковани в белезници ги отвеждат пред джамията. Един от тях е 22-годишният Курния. 

"Извърших грях", казва той и добавя: "Съветвам всички млади хора да не прекрачват границите на шериата. Защото много боли". 

Курния вече е лежал четири месеца в затвора заради любовната си връзка. Разказва, че се чувства като престъпник. 

"Никога не съм нарушавал законите. И не искам да преживявам подобно нещо още веднъж. Сърцето ми щеше да се пръсне", споделя младежът. 

Заловените младежи са осъдени на 25 удара с бамбукова пръчка.

Сред тях е и приятелката на Курния, която той зърнал само за скунда. Палачът вече чака. Двойката ще бъде бичувана заради нещо, което на други места по света е всичко друго, но не и престъпление: имали са среща, на която навярно са разменили по някоя целувка. Днес двамата младежи трябва да платят цената за това "прегрешение". 

Ударите са много болезнени. Но основната цел на тази наказателна мярка е не болката, а унижението пред очите на всички. "Свършен си!", крещят зяпачите. "Следващият път ще си мъртъв!" 

Източник: DW

Младежите, подлагани на това наказание, често не издържат и изпадат в безсъзнание. 

Дълго време Индонезия минаваше за толерантна мюсюлманска държава. Сега обаче това очевидно се променя. Мюсюлмански хардлайнери в Джакарта прогониха от властта тамошния губернатор-християнин, който беше осъден на две години затвор по обвинение в богохулство.

Междувременно в Индонезия се вливат все повече пари от Саудитска Арабия. Пари за нови джамии, училища и университети. 

В Саудитска Арабия се търсят палачи

Убиха жена, отишла на пазар сама в Афганистан

"Тук, в Банда Ачех, консервативните сили печелят все повече влияние", казва активистката Ратна Сари. През последната година в града са били бичувани общо 340 души. А тази година сигурно ще са още повече. Шериатската полиция определено злоупотребява с нарастващото си влияние, твърди активистката: 

"Най-тежко са засегнати жените. Казват им, че били неморални. След един такъв бой с пръчки младите жени изпитват силни болки. Освен това губят работата си, а заради унижението трябва да се преместят да живеят някъде другаде", казва тя. 

Шериатската полиция отново патрулира из улиците на Банда Ачех.

Този път женски патрул на нравствената полиция. Не разрешават на оператора да се качи на платформата на пикапа. Щял да бъде твърде близо до жените. разказва медията.

По високоговорителя пазителките на морала призоват жените винаги да си слагат забрадка. И никога да не носят тесни панталони. Шериатът и удоволствията - очевидно две несъвместими неща. 

Иран се отказа да пребива с камъни невярна жена

В Пакистан убиха жена с камъни, омъжила се по любов