Още по темата

В близката седмица се очаква голям брой хора да започнат да бягат от сраженията в района на иракския град Мосул - обявен за столица на "Ислямска държава". В северния иракски град започна офанзивата за освобождаване от джихадистите, водена от правителствените сили на Ирак, кюрдските военизирани формации пешмерга, подкрепяни по въздух от самолети на водената от САЩ коалиция.  

„Нашите очаквания, базирани на получената от военните информация, са че може да започнем да наблюдаване значително придвижване на населението след пет – шест дни“, каза Лиз Гранде, хуманитарен координатор на ООН за Ирак.

Междувременно стана ясно, че т.нар.

ислямска полиция в град Мосул е започнала метеж против лидера

на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади. Това съобщи телевизионният канал „Ал Сумария“, позовавайки се на свои източници от провинция Ниневия, където се намира градът.

Турция се страхува от война между САЩ и Русия

Секс робиня на "Ислямска държава" стана посланик на ООН

Иракските сили са ликвидирали един от лидерите на групировката. Според източници става въпрос за Ахмед Хатаб, който е ръководител на силите за вътрешна безопасност на групировката. Той е бил убит в южните части на Мосул. 

Военната операция по освобождаването може да продължи със седмици.

Това заяви командващият международните операции против „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия американски генерал-лейтенант Стивън Таунсенд.

Таунсенд заяви също, че за целта на операцията сили на коалицията са подготвили за сражения 54 000 военнослужещи, без обаче да уточнява колко от тях ще се включат в боевете.