Още по темата

Кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили обяви, че град Ракка вече е под пълния му контрол.  

Северният град беше столицата на „Ислямска държава” в Сирия.

Русия не може да се измъкне от блатото на войната в Сирия

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Кюрдските сили, подкрепяни по въздуха от водената от САЩ военна коалиция срещу джихадистите, го завзеха след няколко месечна операция.

В бомбардировките и боевете загинаха над 3000 души, от които над 1000 цивилни.

От събота насам 90% от града беше под контрола на СДС, а през това време сирийските бойци на ИДИЛ и техните семейства се евакуираха от града. До това се стигна след договорка със старите племенни лидери.  

Последно под контрол на групировката бяха останали болницата и градския стадион, в който се бяха барикадирали чуждестранни бойци. Тази сутрин кюрдско-арабските милиции овладяха и двете локации.

Знамена на Отрядите за защита на народа, част от СДС, са били развети във вътрешността на стадиона, а по улиците са започнали тържества, съобщи Ройтерс.

„Всичко приключи в Ракка. Силите ни имат пълен контрол над града”, заяви говорителят на СДС Талал Село.

Сега в града ще започнат някои операции по разчистване на мини и намиране на евентуални спящи терористични клетки.

Ракка беше под контрола на „Ислямска държава” от началото на 2014 година. Заедно с Мосул в Ирак, това беше главен град на групировката, в рамките на самообявения й халифат в Ирак и Сирия. По-рано през тази година Мосул беше освободен от иракската армия, отново с американска подкрепа. 

В Ракка повече от другаде е бил наложен закона на шариата, а джихадстите са извършили голям брой обезглавявания, разпъвания на кръст и други екзекуции и зверства с хора, възприети като техни врагове.

Операцията по овладяването на града започна през ноември миналата година. През юни кюрдските сили, наброяващи 15 000 души, навлязоха в покрайнините и започна продължителната и кървава борба за Ракка.

Последвалите американски бомбардировки дадоха голям брой цивилни жертви. 

Овладяването на Ракка несъмнено е голяма победа в борбата с "Ислямска държава", но ситуацията в Северна Сирия е далеч от спокойна. Причината е, че съседна Турция възприема кюрдските СДС за свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Анкара вече е провеждала военни операции срещу СДС, а от миналата седмица се опитва да установи зона на деескалация под неин контрол в провинция Идлиб. 

Трудно изглежда и бъдещето на един от най-големите градове в Сирия. Заради гражданската война, 3-годишният джихадистки контрол и операцита по освобождаването му, Ракка до голяма степен е сринат. 

Не е ясно в каква посока поемат напусналите го сирийски джихадисти, но територии в страната все още са под контрола на "Ислямска държава". Самата групировка търпи загуби на терен в Близкия Изток, но същевременно остава активна и играе голяма роля в редица терористични атаки там и в Европа. 

Падението на "Ислямска държава" не означава мир в Сирия. Гражданскта война в страната продължава. От една страна с джихадистите се борят различни бунтовнически групи, често подкрепяни от САЩ, които обаче са противници и на президента Башар Асад. Армиите на Асад също се бият с джихадистите и другите си врагове, но с помощта на други ключови съюзници - Русия и Иран.