Още по темата

Протестите в Иран скараха САЩ и Русия на заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщава BBC. Представителите на Москва обвиниха Вашингтон, че злоупотребява с институцията на Съвета за сигурност на ООН, след като свика извънредно заседание за вътрешен проблем. Тезата им беше подкрепена от още няколко държави, включително и Франция. САЩ настояха, че процесите в Иран могат да се разраснат до масови сблъсъци и дори криза като тази в Сирия.

САЩ въведоха санкции срещу Иран

Представителите на повечето страни са били изненадани от свикването на заседание по идея на американците. За да има подобно заседание, трябва да има поне 9 от 15-те страни, които съставляват Съвета за сигурност на ООН.

 „Човешките права не са нещо, с което трябва да се занимава Съвета за сигурност, коментира американският посланик в ООН Ники Хейли. Тя отправи предупреждение към иранските власти с думите "Светът ще наблюдава какво правите"

Тя обвини Техеран в дестабилизация на региона. По думите й заради разходите за намеса в работите на други страни и подклаждане на конфликти в Близкия изток благосъстоянието на средностатистическото иранско семейство за последните 10 години се е съкратило с 15 процента. "Светът трябва да направи повече, за да попречи на Иран да заглушава посланията на протестиращите чрез блокирането на социални медии", настоя Хейли.

Френският посланик Франсоа Делатр заяви, че събитията в Иран са притеснителни, но „не представляват заплаха за международния ред и сигурност”. „Трябва да внимаваме за всички опити кризата да бъде използвана с конюктурни политически цели”, каза той. 

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли отправи предупреждение към иранските власти. "Светът ще наблюдава какво правите", заяви тя на извънредно заседание на Съвета за сигурност за протестите в Иран, свикано по искане на нейната страна, съобщава Асошиейтед прес.

Иранските демонстранти: „Оставете Сирия, помислете за нас!“

Тя обвини Техеран в дестабилизация на региона. По думите й заради разходите за намеса в работите на други страни и подклаждане на конфликти в Близкия изток благосъстоянието на средностатистическото иранско семейство за последните 10 години се е съкратило с 15 процента. Светът трябва да направи повече, за да попречи на Иран да заглушава посланията на протестиращите чрез блокирането на социални медии, настоя Хейли. По думите й антиправителствените демонстранти са борци за свобода, които се нуждаят от подкрепата на международната общност. Според нея става дума не само за човешките права на иранците, но и за международния мир и сигурност. Свободата и човешкото достойнство не могат да бъдат отделени от мира и сигурността, каза Хейли, цитирана от ДПА.

Посланикът на Русия Василий Небензя заяви, че Иран трябва да бъде оставен сам да решава собствените си проблеми, и обвини САЩ, че злоупотребяват с платформата на Съвета за сигурност и подкопават авторитета му като главен орган, отговоарящ за поддържането на световния мир, предаде ТАСС.

Смърт за война срещу Аллах грози протестиращите в Иран

 По думите му "за всички е очевидно, че темата за заседанието не съответства с уставните прерогативи на Съвета за сигурност". Според него истинската причина за свикването на заседанието за Иран е завоалиран опит да се използва текущия момент за продължаване на политиката на саботиране на споразумението за иранската ядрена програма. "Вие пропилявате енергията на Съвета", каза той, обръщайки се към американския представител. Към този момент посланик Хейли вече бе напуснала засадението, след като се изказа в началото, отстъпвайки мястото си на своя заместник.

Източник: Getty Images/Guliver

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че твърде често Иран преследва легитимните си интереси в Близкия изток по начин, който дестабилизира и понякога заплашва другите страни, подкрепя тероризма и изкривява иранската икономика, предаде Ройтерс.

По думите на иранския постоянен представител Голамали Хошру неговото правителство разполага с "твърди доказателства", че протестите "много явно са ръководени от чужбина". Той обвини САЩ, че са злоупотребили с властта си като постоянен член на Съвета за сигурност, като са свикали заседанието.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК