Още по темата

В редиците на „Ислямска държава” (ИД) в Сирия и Ирак се бият 44 жени от Косово и 60 от Босна и Херцеговина, предаде Танюг, като се позовава на Косовския център за проучване на сигурността.

Най-известната албанка от Косово Джамиле Тахири е на 23 години. Тя

ръководи лагери за обучение на жени джихадистки в Сирия и е смятана за една от най-радикалните жени-бойци в „Ислямска държава”.

ИД обеща кръв по улиците на Балканите

ИД: Не сме забравили Балканите, просто бяхме заети

„Ислямска държава“ раздава „паспорти за рая“

Под нейния патронаж в редиците на ИД се вляха десетки албанки от Косово, Албания и Македония. Дясната ѝ ръка е Лаура Хисени, също от Косово, която привлякла в групата съпруга и брат си.

Ролята на тези жени не е да бъдат само „съпруги на джихадисти”, както се смята, а много по-голяма и по-важна и от участието в битките. Задачата им е предимно да

вербуват нови членове от целия свят, главно чрез интернет.

„Ислямска държава” има в състава си няколко бригади, съставени само от жени, най-известна от които е известната бригада Канса, на името на арабска поетеса от най-ранните дни на исляма.

Тази бригада е формирана в началото на 2014 г. и в нея се приемат предимно високообразовани жени. Предимство имат онези, които се занимават с интернет технологии или са с икономческо образование.