14

Н а 13 ноември BBC публикува репортаж за сключването на сделка между доминираните от милициите на Кюрдската работническа партия Сирийски демократични сили (SDF) и джихадистите от "Ислямска държава" в град Ракка.

Мръсната тайна на САЩ за „Ислямска държава”

В замяна на контрола над Ракка, над 250 бойци на ИД напуснаха със семействата си и лидерите на организацията – общо 4000 души. Конвоят, изтеглящ се от Ракка е бил дълъг 7 км, съставен от 13 автобуса, 50 камиона и около 100 бронирани превозни средства. Джихадистите са могли да вземат дори оръжията и мунициите си. От Ракка, конвоят се е отправил към провинция Дейр ез Зор и следите му се губят в пясъците на Източна Сирия. Предполага се, че някои от бойците са пресекли по-късно границата с Турция и оттам са опитали да се върнат в Западна Европа.

Бойците на "Ислямска държава" се завръщат вкъщи и няма ясна стратегия за тях

Споразумението в Ракка е било направено след редица компромиси от страна на САЩ и Великобритания, които заедно с Франция изпитват съмнения заради възможността чужди бойци да бъдат пуснати свободно да излязат от Сирия. Франция, например, изпрати специални екипи с идеята да залови или убие намиращите се там френски джихадисти.

ВИЖТЕ ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД РАККА СЛЕД 4-ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

Но нещата придобиха друга развръзка, а "Ислямска държава" напоследък получи няколко пъти възможност да се прегрупира заради грешни решения.

В края на лятото,

една от най-странните сделки с "Ислямска държава"

 се случи в граничната зона между Ливан и Сирия – наречени Каламун - където от 2014 година джихадистите контролират малка, но стратегическа територия в Ливанските планини.

След неколкодневни сражения, в които участие взеха ливанската армия, Хизбулла и сирийската армия, ИД се озоваха приклещени от всички страни. В неочакван ход, Хизбулла предложи на 670 бойци и техните семейства подсигурен коридор към Източна Сирия в замяна на телата на няколко убити ливански войници.

Точно в онзи момент, иракските сили обявиха победа в град Тал Афар, северно от Мосул, който беше дотогава крепост на "Ислямска държава". Реакцията на Ирак към тази сделка беше повече от очаквана. Докато се опитва по всякакъв начин да потуши съпротивата на ИД, изведнъж над 600 джихадисти получават „зелена светлина“ да пристигнат в източната сирийска провинция Дейр ез Зор, която граничи с Ирак и откъдето се знае, че хиляди бойци на ИД са преминали в Ирак.

От Ливан, джихадистите тръгнаха към подсигурените си територии в Източна Сирия. Докато сирийските проправителствените сили достигнаха до обсадения от ИД град Дейр ез Зор, САЩ решиха да попречат да се изпълни абсурдната сделка и в крайна сметка, тези бойци да не достигнат до Източна Сирия.

Проблемът стана още по-голям, тъй като сделката включва и семействата на тези бойци, а те са използвани като жив щит в автобусите, пътуващи от Ливан. Въпреки това, американските самолети атакуваха важен мост и част от превозните средства от конвоя решиха да потърсят помощ от сирийските правителствени сили. Около 113 бойци на "Ислямска държава" се присъединиха към сирийските правителствени сили, а правителството обяви, че ще подслони и защити семействата им.

Тази сделка хвърля още малко светлина върху неочакваните отношения между "Ислямска държава" и Хизбулла, които постигнаха споразумението с помощта на лидера си Хасан Насрала.

Ливанското интернет пространство гръмна от дискусии около сделката. Мнозина се питат защо вместо да бъдат принудени да отговарят за действията си – включително за отвличането на 30 войници през 2014 година – джихадистите от ИД са натоварени на автобуси и отведени в посока по техен избор.

Какво ще стане с Ракка след "Ислямска държава"? Отговор няма

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Наргилета и джихад -Кой е човекът на "Ислямска държава" в София

За отношенията между Башар Асад и "Ислямска държава"

има много какво да се каже. След 2003 година, сирийското правителство позволи на хиляди чуждестранни бойци да влязат в Ирак, за да се сражават срещу американските сили, които извършиха инвазия в страната срещу режима на Саддам Хюсеин. Когато тези джихадисти събраха силите на разбитата Ал Кайда в Ирак и създадоха сегашната групировка "Ислямска държава" с помощта на бившите баасисти – членовете на правителството на Саддам - сирийското разузнаване остана в контакт с някои от тези бойци.

След 2011 година властите опитаха всичко възможно, за да дискредитират протестите и антиправителствените сили в страната и, с обявяването на амнистия, от затворите излязоха стотици джихадисти. Някои от тези хора съм описал и в книгата си „Убийството на една революция“ – много от тях са били дори в една и съща килия, вкарани там след 2005 година при общи операции на САЩ и Асад по онова време.

Днес, някои от тези освободени джихадисти са основатели на едни от най-смразяващите групировки, включително Джабхат ан Нусра и сирийското лидерство на ИД.

За сътрудничество, основано на битката срещу общия враг, има редица доказателства. Когато ИД се появи за първи път в Сирия през 2013 година, те не започнаха да нападат територии на сирийското правителство, а вместо това на бунтовниците, докато сирийските самолети бомбардираха антиправителствените позиции.

Дали е имало координация или е случайно развитие на нещата, тепърва ще се разбере, но тази взаимна изгода доведе до сделка за достъп до нефтените и газови полета, попаднали под контрола на ИД, в замяна на спокойствие.

Когато режимът нямаше възможност да държи под свой контрол всички райони в Централна Сирия, ИД запълни вакуума – пример за това е град Палмира, който няколко пъти сменяше господарите си при почти еднакви обстоятелства: джихадистите два пъти завзеха града без нито един извършен срещу тях въздушен удар, въпреки придвижването им насред пустинята между Ракка и Палмира. По онова време Sky News публикуваха изтекли документи, доказващи размяна на територия между Асад и "Ислямска държава".

Двете сили също така координират атаки срещу бунтовниците, като особено добър пример за това е Южна Сирия: винаги, когато бунтовниците започнат атака срещу силите на режима в град Дараа, следва офанзива на местните звена на "Ислямска държава".

Колко хора ще умрат в резултат на сделка, позволила няколко стотин бойци с военен опит да се прегрупират?

Споразумението в Ливан идва също така и в период, когато се извършва систематично насилствено преселване на местни хора. През 2016 и 2017 година, бяха постигнати няколко подобни сделки за „евакуация“ на бунтовници. В резултат, беше постигната целта да се заселят верни на сирийския режим жители и да се създаде хомогенна общност. Само при една от тези сделки, 20 000 души от Хомс бяха изселени в други райони на Сирия. В Ирак, след завземането на Мосул, про-иранските милиции Хашд ал Шааби са посрещани с призиви за демобилизация, включително от премиера Хайдар ал Абади. За Иран и Асад е важно кой ще запълни вакуума след ИД.

Сделките между Хизбулла и ИД, и между SDF и ИД, се случиха под носовете на западните дипломати, които в голямата си част загубиха интерес от Сирия. През 2016 имаше още една сделка за изтегляне на бойци на ИД, но този път в Мосул. Иракските сили смятаха, че така ще съблазнят джихадистите да напуснат и да им прехвърлят контрола върху града.

Всички тези сделки имат само лоши последици. Заради тях няколко стотин души с боен опит успяха да се изтеглят и никой не може да каже със сигурност къде се намират.

Последователните грешни решения през последната година могат да доведат и до нови атаки в Европа и други части на света,

тъй като тези бойци остават членове на групировката и ще изпълняват заповедите на лидерството си.

При преминаването си през села извън Ракка, бойците на "Ислямска държава" са правели недвусмислени знаци на местните, прокарвайки пръст през гърлата си. Продавач в магазин в едно от селата казва пред BBC: „Заявиха ни, че не трябва да се отпускаме – че пак ще се върнат, да живеем в страх“. И ако трябва да взимаме пример от историята досега, това най-вероятно ще се случи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 11 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 14 минути

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 59 минути

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 2 часа

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 2 часа

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Половината китайски градове бавно потъват, ето каква е причината</p>

Проучване: Почти половината от най-големите китайски градове бавно потъват

Любопитно Преди 2 часа

Данните показват, че 45% от градските територии в Китай потъват по-бързо от 3 мм годишно

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 2 часа

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 3 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев