Още по темата

Световни лидери отдадоха последна почит на израелския си колега Шимон Перес, който беше погребан днес, три дни, след като почина на 93-годишна възраст.

Присъстващите приветстваха наследството на Перес, а израелският премиер Бенямин Нетаняху го описа като „велик човек за света“ и даде началото на изказванията. В емоционалното си слово Нетаняху подчерта, че докато Израел и света скърбят за Перес, има надежда за наследството му.

Вижте кадри от погребението на бившия премиер и президент на Израел Шимон Перес

„Шимон живя живота си с цел. Той скочи до невероятни висоти и привече толкова много хора с визията и надеждата си. Той беше голям човек за Израел. Голям човек за света“, добави Нетаняху. „Той казваше, че мирът е истинската сигурност – ако има мир ще има и сигурност“, каза Нетаняху.

„Ще има мир, Шимон... Казвам ти това искрено“,

допълни той.

Бившият президент на САЩ Бил Кинтън, който помагаше при преговорите в Осло за мирно споразумение между Израел и палестинците през 1990 г., които доведоха до споделена Нобелова награда за мир за Перес, заяви, че той е бил „най-големият мечтател“ на Израел.

„Той си представи всички неща, които останалите от нас могат да направят. Започна живота си като най-яркият студент на Израел, превърна се в най-добрият учител и завърши като най-големият мечтател“, каза Клинтън.

Настоящият американски президент Барак Обама пък приключи словото си, сравнявайки Перес с „някои от другите гиганти на XX в., с които съм имал честта да се срещна, като Нелсън Мандела и Нейно Величество Кралица Елизабет“.

Обама отбеляза и

присъствието на палестинския лидер Махмуд Абас

на погребението, което му напомняло за „недовършената работа за мира“. Абас беше сред десетките чуждестранни високопоставени лица, присъстващи в Йерусалим. Най-знаковият момент настъпи, когато той се ръкува и говори за кратко с израелския премиер Нетаняху. Последната значима обществена среща между двамата беше през 2010 г., а през 2014 г. усилията за мир бяха напълно прекратени.

Като преговарящ от името на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Абас също беше част от преговорите в Осло през 1990 г.

Високопоставен палестински представител е споделил пред агенция Асошиейтед прес, че Абас иска да „изпрати силно послание към израелското общество, че палестинците искат мир и оценяват усилията на мирни хора като Шимон Перес“.

Но говорителят на Хамас, по-твърдолинейната палестинска група в Газа призова Абас „да отмени решението си да присъства на погребението на Шимон Перес“.

Сред другите присъстващи бяха френският президент Франсоа Оланд и британският принц Чарлс. На погребението присъстваха и председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова и българският президент Росен Плевнелиев.

Само една държава от Близкия Изток – Йордания изпрати официален представител.

В региона наследството на Шимон Перес не е еднозначно. От една страна името му стои под първото мирно споразумение между израелци и палестинци. От друга страна той даде заповед за военна операция срещу Бейрут, при която загинаха стотици цивилни.

Преди смъртта си Шимон Перес остави детайлни указания, включително да бъде погребан в гробището Херцел край Ерусалим. В края на церемонията ковчегът на Перес беше положен редом до гроба на друг виден израелски политик – бишвият премиер Ицхак Рабин, който е убит от израелски екстремисти през 1995 г.

Шимон Перес беше един от последните живи основатели на съвременната държава Израел, като е заемал най-висшите държавни позиции и играе ключова роля през по-голямата част от историята на страната както като воин, така и като миротворец.

Перес беше сред лидерите, помогнали за основаването на Израел през 1948 г. и я ръководеше в трудното начало, в един доста враждебен регион. Служил е във военна организация преди независимостта, известна като Хагана и е работил за първия министър-председател на Израел Давид Бен Гурион.

Шимон Перес беше премиер на страната два пъти – в периода 1984 – 1986 и след убийството на Ицхак Рабин през 1995 г. През 1994 г. поделя Нобелова награда за мир заедно с Ясер Арафат и Ицхак Рабин за активния му принос в създаването на договорите от Осло, подписани през 1993 г.

По-късно Перес става президент на Израел, по-церемониален пост, от 2007 до 2014 г.