В Сирия 2018 г. започна кърваво и без шанс за скорошен мир
Източник: EPA/БГНЕС
26

С амо за първите две седмици на 2018 над 30 деца загинаха в района Източна Гута, разположен в близост до сирийската столица Дамаск.

Там, само на 4 км от центъра на столицата, 200 000 деца са блокирани заедно с още около 150 000 възрастни, в кървав капан, благодарение на правителствената обсада, наложена от 2013 г. насам. Според други източници, убитите деца са вече 51 от началото на годината, заради подновената смазваща кампания на сирийските военновъздушни сили. Взривовете са толкова силни, че при една атака бяха ранени 80 души, а медицинските екипи не успяват да помогнат на всички.

Сирийското момче по сандали, което разчувства хиляди турци в социалните мрежи

Общо убитите цивилни за последните два месеца са 340. На север, в провинция Идлиб, насилието принуди близо 200 000 души да напуснат домовете си и да потърсят убежище в граничните райони с Турция.

Защо е тази ескалация?

Въпреки действащите споразумения за установяване на т.нар. „зони за деескалация“ в различни райони на Сирия, които бяха постигнати в Астана от Турция, Иран и Русия, сирийските проправителствени сили вече няколко пъти предприемат офанзиви срещу бунтовнически райони. Тези действия са директно нарушаване на зоните за деескалация, което предизвика остри реакции от Анкара, която подкрепя отделни фракции в състава на бунтовническите сили.

Напрежението стигна до там, че миналата седмица турското външно министерство привика посланиците на Иран и Русия за консултации.

Бунтовниците в Сирия с тежък удар срещу Русия

Най-тежка е ситуацията в предградията на Дамаск

В района Източна Гута действат няколко бунтовнически части под командването на Свободната сирийска армия. В този район се намират няколко предградия на столицата, които са под обсада на правителството от четири години. Освен блокадата, правителството нанася въздушни удари, в които активно се включи и Русия от 29 декември миналата година. Следствие на това, въздушните удари се увеличиха драстично, достигайки десетки на ден.

В последния пик на насилието 177 души бяха убити, а над 800 са ранени. Остава критично положението на близо 500 души в тежко състояние, които ООН се опитва да изтегли от Гута, но заради блокадата това е невъзможно. През декември 2017 Дамаск разреши 80 души да бъдат преместени за лечение, но други действия не са предприети.

Източна Гута се смята за зона за деескалация, съгласно споразуменията от Астана. Сегашната военна кампания е нарушение. Освен атаките върху военни позиции, въздушните удари поразяват и цивилни обекти, а също и медицински заведения.

В северната провинция Идлиб, където правителството извършва друга офанзива, се случва същото – медици съобщават за дузина нападения върху клиники и полеви болници.

И двата района – Източна Гута и Идлиб, са контролирани от бунтовнически групи

От гледна точка на правителството, тези части на страната трябва да бъдат колкото се може по-бързо върнати под контрола на Асад, което ще увеличи тежестта на режима по време на забуксувалите мирни преговори. Идлиб подслонява няколко милиона души, повечето от които жители на други райони на Сирия, което е предпоставка за възможна хуманитарна криза, ако офанзивата се засили.

В Идлиб действат и части на свързваните преди време с Ал Кайда Ал Нусра, а това днес се ползва за извинение от страна на сирийския режим да атакува провинцията. След като публично скъса отношения с джихадистката организация, сирийският й клон се раздроби на по-малки формации, които понякога влизаха в противоречия и дори сблъсъци. За да се запази единството, лидерството на Нусра промени името на Джабхат Фатах ал Шам, а по-късно влезе в коалицията Хаят Тахрир ал Шам (ХТШ).

Под наметалото на подкрепа за революцията, ХТШ успя да консолидира властта си в провинция Идлиб за сметка на бунтовническите части. През последните две години ХТШ станаха известни не само като организирана и дисциплинирана военна сила, но и като репресивен срещу опозиционери и активисти апарат.

Когато през последната седмица силите на Асад атакуваха южните части на Идлиб, ХТШ предпочете да задържа студенти, вместо да воюва срещу правителствените части, което провокира вълна от недоволство. Към момента, на фронтовите линии срещу режима са няколко дивизии на Свободната сирийска армия и в отделна офанзива Туркестанската ислямска партия.

И докато в Северна Сирия бунтовниците имат организирана сила и достъп до границата с Турция, то в провинция Дамаск нещата са много по-тежки. Местните опозиционни групи търпят силни лишения, за да задържат силите на режима. Правителството използва елитната Четвърта дивизия, командвана директно от брата на президента, Махер Асад. Въпреки това, офанзивите не успяват да пробият бунтовническите позиции и затова беше увеличен броят на въздушните удари.

"Ислямска държава" се възражда за нов живот

В предградията на Дамаск имат позиции и "Ислямска държава", които държат палестинския лагер Ярмук

За разлика от бунтовническите райони, тук ИД се радват на спокойствие. Техни сили контролират и южния сирийски град Тасил, откъдето изтласкаха частите на Свободната сирийска армия. Благодарение и на районите, които джихадистите имат в Централна Сирия, ИД спокойно може да поеме въздух и да прегрупира силите си за момента – за изминалите два месеца видяхме поне три офанзиви на джихадистите, които без проблем овладяха селища в провинция Хама, държани преди това официално от правителствените сили. Сякаш като размяна на услуги, джихадистите атакуваха в паралелна офанзива едната част от бунтовниците в Идлиб, докато на няколко километра от тях, частите на Асад нападаха останалите.

Първите две седмици на 2018 се оказват особено кървави и динамични за Сирия. Войната в страната продължава на пълни обороти и е далеч от своя обещаван край. Въпреки уверенията на заинтересуваните страни, мирният процес така и не дава резултати, а споразуменията са нарушавани постоянно.

Смъртта на един от водещите сирийски опозиционери също хвърля сянка върху мирните преговори

80-годишният Мунир Даруиш, който е част от международно признатата опозиция, беше убит при атака в Дамаск, където той живееше въпреки опасността за него. Даруиш беше също така важна фигура в преговорите като част от т.нар. Каирски блок на сирийската опозиция. Каирският блок е една от трите опозиционни платформи, представени на преговорите в Женева.

С последните събития едва ли може да се очаква скорошно спиране на огъня в Сирия.

Страните, участващи в преговорите също са застанали една срещу друга заради различните си визии. Дори между Русия и Иран има напрежение, въпреки общата им подкрепа за режима в Дамаск.

От друга страна, САЩ обяви, че ще подпомогне създаването на военна сила от 30 000 души, която да служи като гранична полиция в Северна Сирия. Членовете на тази формация ще идват предимно от кюрдските милиции, което е директен удар по политиката на Турция, която вече втора година тренира сирийски гранични сили в опозиционните райони.

Това, което се вижда от януари може би ще бъде през цялата година. Със задаващия се конфликт между кюрди и сирийско правителство, повторната поява на "Ислямска държава" и нестихващите сражения с бунтовническите части, сирийската гражданска война ще продължава да бъде постоянна част от новинарския поток.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 15 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 31 минути

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 7 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 7 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 12 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 13 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"