Още по темата

Армията на Зимбабве постави под домашен арест  93-годишният президент на страната Робърт Мугабе, който на практика я управлява след обявяването на независимост от Великобритания през 1980 година.

В рамките на часове военните поеха контрола над държавните медии, влязоха в президентския дворец и разположиха техника и хора на ключови места в столицата Хараре.

Ужасяваща гладна криза заплашва Африка

Най-старият президент: Оставам, докато Бог не ме прибере

В специално телевизионно обръщение военните информираха населението, че не извършват преврат и сигурността на Мугабе е гарантирана.

„Искаме да призовем към отговорност престъпниците около него, чиито действия доведоха до социална и икономическа криза”, гласеше още обръщението.

Сигурна информация за съдбата на Мугабе нямаше, докато южноафриканският президент Джейкъб Зума не потвърди, че двамата са разговаряли по телефона.

Въпреки че избягват термина „преврат” според повечето анализатори военните целят идването на власт на доскорошния заместник на Мугабе – Емерсон Мнангагва.

Той беше отстранен от поста си миналата седмица, което направи президентската съпруга Грейс Мугабе най-вероятен наследник на кормилото на държавата.

Официално обаче военните нямат предводител, а са се намесили единствено заради влошаващото се от години икономическо положение в Зимбабве, където безработицата засяга 90% от активното население.

Това вероятно ще е и причината за края на 37-годишното управление на Мугабе. Той идва на власт като един от водачите на чернокожите националисти, борили се против бялото управляващо малцинство в бившата британска колония Родезия.

Мугабе идва на власт първоначално като премиер и обявява създаването на независимо Зимбабве през 1980. По онова време еуфорията на около новата страна е огромна заради множеството движения на "черния" континент, борещи се срещу остатъците от колониализма след Втората световна война.

Милиони празнуват в Хараре и навсякъде в страната, а реге звездата Боб Марли изнася концерт на стадиона в столицата. Този момент и до досега се смята за символ на дългоочакваната свобода на подтиснатите африкански народи.  Бъдещето обаче се различава от тогавашните мечти. 

През 1987 г. Мугабе става държавен глава след изменение на конституцията, с което се въвежда президентски режим на управление.

Първоначално едноличното управление е позитивно като репресии срещу белите земевладелци няма, а едновременно с това социални програми благоприятстват подобряването на социалното положение на чернокожите.

През новия век обаче, заплашен от все по-силни опозиционни движения, Мугабе най-напред гони хиляди бели фермери, а впоследствие започва да използва репресии за запазване на политическия си режим. Преизбран е в спорни избори през 2002, 2008 и 2013.

Зимбабве едновременно е богато на злато, платина, диаманти и други минерални ресурси, а земята е подходяща за земеделие. При управлението на Мугабе обаче аграрната реформа постепенно води до спад в добивите, а през 2009 местната валута се срива и е заменена от американския долар и южноафриканския ранд.

Така днес над 16 милионното население на Зимбабве живее в масова безработица, честа липса на пари в брой и множество материални лишения. През октомври в страната беше забранен вноса на плодове и зеленчуци с цел спестяване на валута.

На този фон Емерсон Мнангагва има имидж на реформатор на статуквото. Той обаче беше отстранен от самия Мугабе, а развиващата се от месеци насам политическа криза доведе до разцепление в тяхната партия - Африканския национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ).

Докато едното й крило и много от влиятелните военни подкрепят Мнангагва, другото стои плътно зад Мугабе и жена му Грейс, която до днес беше смятана за титулярния му заместник.

Според някои информации, след де-факто преврата тя е напуснала страната. Наред с това военните са арестували приближени до нея министри.

41 години по-младата жена на Мугабе е наричана "Гучи Грейс". Тя и синовете им са обвинявани, че живеят в свръхлукс и разкош, докато главата на семейството управлява една от най-бедните страни в света. Вижте повече за историята на Грейс Мугабе във видеото:  

Вестите от африканската страна са ограничени, но според първоначални информации снощи през нощта са се чули изстрели около президентския дворец и на други места в Хараре.

Великобритания, Франция и ЕС призоваха за мирно решаване на политическата криза.

"Не можем да кажем как ще се развият събитията в Зимбабве през следващите дни и не знаем дали Мугабе е паднал от власт или не", коментира британският външен министър Борис Джонсън в парламента в Лондон.