Още по темата

Безпрецедентни протести в Иран. За по-малко от седмица жертвите са над 20, а задържаните – стотици. За дни отправяните послания от икономически прераснаха и в политически.

Пред гражданска война ли е Иран? Социално недоволство, бунт срещу диктатурата или чужди сили стоят зад безредиците? По тези въпроси говори журналистът Георги Милков в „Здравей, България“ по NOVA.

Кървави бунтове в Иран, Тръмп взе думата

Иран ври и кипи: полицията стреля по протестиращи

Това, което се случва в Иран, е изцяло вътрешна иранска работа. Тук не са замесени нито американците, нито израелците, нито саудитците, нито руснаците, нито Сорос, нито Путин.

Икономическата обстановка е едно от нещата, с които трябва да обясним нещата, които се случват в страната, защото положението в иранската икономика не е много добро. Всъщност, има ръст на икономиката на Иран в последните години, но се покачват и цените”, каза той.

Журналистът обясни: „Това, което започна на 28 декември във втория по големина град в Иран, започна като протест срещу властите, срещу правителството и президента Рохани. Но, когато по улиците на Иран се чуват възгласи: „Долу диктатора“, е много интересно кого се има предвид.

В града, в който започнаха протестите се говореше, че това е Рохани, но той няма как да бъде диктатор, защото той е президент, на изборна длъжност и след като му изтече този мандат просто ще престане да бъде президент. В никакъв случай той не е диктатор.

Затова после се случи нещо нечувано.

Започнаха да се чуват възгласи: „Долу аятолах Али Хаменей“, което наистина е много сериозен възглас в Иран,

защото обикновено никой не поставя под въпрос властта на върховния лидер“.

Георги Милков коментира и кой може да е подстрекателят на протестите в ислямската държава: „Говорехме, че това е вътрешна работа. Иран е много оплетена и сложна страна. Протестите тръгнаха от втория по големина град в страната – Машхад, защото се предполага, че организаторът на тези протести е всъщност един човек отново с чалма, само че с черна, а не с бяла, с каквато е Рохани, който всъщност беше негов

основен съперник в президентските избори през май 2017 г.

Някои анализатори казват, че този човек и поддръжниците му в Машхад са организирали протест срещу президента, без да предполагат, че към този протест срещу президента ще се вдигнат страшно много хора и ще започнат да викат за всичко. Това, което сега става изглежда почти като изпусната работа“.

Докато 68-годишният Рохани минава за реформатор, той постигна сключването на историческо ядрено споразумение със световните сили, неговият основен опонент на президентските избори бе Ебрахим Раиси, подкрепян от влиятелните ислямски духовници.

Иран е ислямска република, като според Конституцията има Върховен водач - религиозна фигура с големи правомощия. Втората най-висока длъжност в страната е на президента, който се избира пряко с мандат от 4 години. 

Целия разговор с журналиста Георги Милков вижте във видеото горе

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК