Още по темата

Египтянинът, обвинен за убийството на две германски туристки при нападение с нож в курортния град Хургада на Червено море, няма криминално досие, съобщи частния вестник "Ал Масри ал Юм", цитиран от ДПА.

Според източници от египетските сили за сигурност, цитирани от германската агенция, обаче мъжът е член на местния въоръжен клон на "Ислямска държава".

"Той е поддържал връзка с организацията през интернет и е получил задача да нападне чуждестранни туристи на плажовете в Хургада", каза източникът, който е близък до извършващото се разследване.

Четирима други туристи бяха ранени при атаката - две арменки, чехкиня и рускиня.

Нападателят, идентифициран като Абдел-Рахман Шаабан, е 27-годишен студент от провинция Кафр ал Шейх в делтата на Нил, писа в."Ал Масри ал Юм". Той имал добра репутация в селото си.

Египетското вътрешно министерство съобщи вчера, че нападателят незабавно е бил арестуван и е разпитван за мотивите на своето деяние.

Според служител от силите за сигурност в провинция Червено море престъпникът купил ножа, с който се нахвърлил срещу чужденците, малко преди нападението, предаде ТАСС.

"В петък сутринта той пристигнал в Хургада, посетил една от джамиите за петъчната молитва, после купил в един магазин кухненски нож и се отправил към туристическите комплекси на крайбрежието", заявил източникът.

Нападнал е три жени в хотел, успял да избяга, стигнал е до друг хотел, където е атакувал други три жени. След нападението престъпникът изхвърлил ножа и мобилния си телефон в морето.

До момента "Ислямска държава" не е поела отговорност за вчерашното нападение.