Още по темата

В 4:00 часа на 24 август турската артилерия започна да обстрелва позиции на "Ислямска държава" във и около сирийския граничен град Джараблус. Това продължи час и 45 минути. След това турски изтребители поразиха складове и оперативни центрове на ИД в града.

После хиляди бойци на Свободната сирийска армия (ССА) потеглиха от турската граница навътре в Сирия, прочиствайки първо селата на запад от Джараблус, а после и самия град. 

Операцията с кодово име "Щитът на Ефрат" имаше за цел да отнеме Джараблус,

разположен в непосредствена близост до турската граница, от ръцете на ИД. Решението операцията да бъде проведена е било взето на извънредно заседание в Истанбул на 20 август.

САЩ осигуряват въздушна подкрепа на турските сили. 

Освен артилерейски огън и въздушни нападения, десетки турски танкове преминаха границата и вчера, и днес. 

Но какво всъщност цели тази операция? 

Причината, поради която Турция пое риска да се намеси във военна операция в съседна страна, обхваната от гражданска война през последните пет години, бяха разузнавателни сведения, достигнали до Анкара, за напредването в посока на Джараблус на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). СЗН са милицията на Партия "Демократичен съюз" (ПДС), сирийското разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена кампания срещу Турция от 1984 г. И която Турция смята за терористична организация. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Джараблус е важен за Турция по три основни причини:

1. Той е разположен на западния бряг на река Ефрат, където реката напуска пределите на турската територия. Това беше не само единственото достъпно място за проникване на бойци на ИД към и от Турция, но и единственото по-значимо селище в ръцете на ИД по протежение на 900-километровата турско-сирийска граница. Прогонването на ИД от Джараблус би означавало прекъсване на всички главни маршрути към Северна Сирия, Турция и по-нататък.

2. Бойците на ИД, избягали от Манбидж се бяха преместили в Джараблус, увеличавайки присъствието си на турската граница до критични равнища. Турското правителство подозира, че ИД е извършила бомбеното нападение по време на сватба в Газиантеп в нощта на 20 август, при което бяха убити 54 души, 30 от които деца. За бомбата е бил използван експлозив RDX, което според турския вътрешен министър Ефкан Ала сочи, че ИД може да е получила "професионална помощ", а това издига на по-високо ниво заплахата от ИД за Турция.

Идеята за зона без ИД, за да се осигури база за операции за сирийските бунтовници

и да се създаде безопасна зона за бъдещи мигранти, бе предложена от турските представители и получи съгласието на американците точно преди една година. Но това така и не бе приложено на практика. 

Операцията бе коментирана и в западните издания: 

Турската атака в Сирия срещу ИДИЛ е хазартен ход в много опасна игра, пише "Индипендънт". Изданието отбелязва, че ако тя е претекст за офанзива срещу сирийските кюрди, то на нея ще се противопоставят както САЩ, така и Русия.

Източник: ЕПА/БГНЕС

"Дейли телеграф" коментира, че операцията е една от най-амбициозните досега, предприемани от Турция, важен поддръжник на опозицията в Сирия и враг на президента Башар Асад в хода на продължаващия вече пет години конфликт. 

В. "Вашингтон пост" пише, че военната намеса на Анкара допълнително усложнява и без това доста сложната война в Сирия. Вестникът посочва също, че присъствието на турските части ще покачи залога в гражданския конфликт там. 

В. "Файненшъл таймс" отбелязва, че за Вашингтон е било необходимо да подкрепи офанзивата на своя съюзник от НАТО Турция.

Източник: ЕПА/БГНЕС

"Действията на Анкара може сериозно да се отразят върху нормализацията на двустранното сътрудничество, договорена от президентите Путин и Ердоган в Санкт Петербург. Ердоган води собствена игра и все още се намира от другата страна на барикадите", предупреждава руският политолог Владимир Сотников.