Още по темата

Саудитските сили за противовъздушна отбрана прехванаха балистична ракета, изстреляна от територията на Йемен към столицата на Саудитска Арабия Рияд. Ракетата е изстреляна от хуситите (от движението „Ансар Аллах“), съобщава телевизия „Скай нюз Арабия“.

Ракетата, насочена към летището в Рияд, е била свалена успешно.

Инцидентът не се е отразил на работата на главното летище на кралството и самолетите излитат и кацат по разписание.

Разцепените арабски държави

В Йемен пекат арестанти на „грил“, САЩ участват

Арабската коалиция обяви край на примирието в Йемен

За първи път ракета на хутите се доближава толкова близо до населена с цивилни зона и изглежда, че това е ракетата им, която е навлизала най-дълбоко в територията на Саудитска Арабия. Рияд е на около 1000 км на север от границата с Йемен, информира американското издание „Уошингтън Поуст“ (The Washington Post).

Саудитска Арабия обвинява своя съперник, шиитски Иран, за обучение и подпомагане на въоръжените бунтовници в Южен Судан. Иран отрича, че е предоставил материална подкрепа, но признава своята политическа подкрепа за хутите.

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи по-късно Саудитска Арабия и обвини Иран, че е съпричастен към изстрелването на ракетата.

Според мен Иран е извършил атаката по Саудитска Арабия.

Вие знаете това, нали? Видяхте, че беше изстреляна ракета. А нашите системи я свалиха“, каза той на журналистите, които го придружават в започналата в понеделник сутринта 10-дневна обиколка на страните в Югоизточна Азия.

Военновъздушните сили на коалицията от арабски страни начело със Саудитска Арабия нанесе ответен удар по цели в столицата на Йемен Сана. По-рано Рияд съобщи, че саудитските сили за противовъздушна отбрана прехванаха балистична ракета, изстреляна от територията на Йемен към столицата на Саудитска Арабия.

В Йемен от август 2014 г. продължава конфликтът между правителствените сили и бойците хусити (привърженици на движението „Ансар Аллах“). В най-активната фаза той встъпи през март 2015 г. с с нахлуването на коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия. По данни на йеменския Център за права и развитие, от есента на 2015 г. в страната са убити над 10 хил.мирни жители, включително почти 2,4 хил. деца и около 2 хил. жени. През същия период са ранени 18,5 хил. йеменци.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.