Още по темата

Войници превзеха офисите на държавната телевизия в Харарае в ранните часове в сряда.

Управляващите обвиниха главнокомандващия в извършване на преврат, след като голям брой военни бяха разположени на ключови места в столицата на Зимбабаве. В града са разположени танкове и бронирани машини.

Ужасяваща гладна криза заплашва Африка

Най-старият президент: Оставам, докато Бог не ме прибере

Посланикът на страната в съседната република Южна Африка обаче отрече твърдението, че се извършва военен преврат.

„Няма нищо случващо се. Това са просто слухове от социалните медии“, заяви той.

Военните в държавната телевизия се обърнаха към народа и съобщиха, че не са извършили преврат:

„Това не е военен преврат срещу правителството. Уверяваме народа, че президентът и семейството му са в безопасност, ние им я гарантираме. Искаме да призовем към отговорност престъпниците около него, чиито действия доведоха до социална и икономическа криза”.

Въоръжени войници има в центъра на града, където свидетели съобщават за изстрели и взривове. Изстрели е имало и край резиденцията на 93-годишния президент Робърт Мугабе.

Посолството на САЩ в Хараре препоръча всички негови служители да не напускат домовете си поради „политическа несигурност”. Самата сграда на дипломатическата мисия е затворена.

В понеделник командващият въоръжените сили на Зимбабве Константино Чивенга обяви готовност да се намеси, за да спре преследването на поддръжници на вицепрезидента Емерсън Мнангагва, който е смятан за вероятния наследник на несменяемия президент на страната, 93-годишният Робърт Мугабе. Мнангагва е сочен за един от реформаторите в страната.

В отговор управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – „Патриотичен фронт” обвини Чивенга в държавна измяна, обявявайки, че той всъщност призовава към въстание.

Все още не е ясно, кой командва въоръжените сили, влезели в Хараре.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК