Още по темата

Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО заради гласувана резолюция, която държавата осъжда като отричаща хилядолетната историческа връзка между евреите и Ерусалим, предаде Франс прес.

В текста Ерусалим е определен като свещен град както за евреите, така и за християните и мюсюлманите. Но един пасаж, в който се говори за Храмовия хълм, предизвика остри реакции от страна на еврейската държава.

Според израелския вестник "Аарец", цитиран от "Дойче веле“, във въпросния пасаж Храмовият хълм се споменава само като свещено място за мюсюлманите, без да се изтъква неговото значение за евреите.

Никъде не се посочва и еврейското име на хълма, където навремето се е издигал свещеният за евреите храм, разрушен през 70-а година от римляните. Вместо това в документа се споменават единствено мюсюлманските наименования "Ал Акса" и "Харам ал-Шариф".

В писмо, адресирано до генералния директор на организацията Ирина Бокова и публикувано в "Туитър", израелският министър на образованието Нафтали Бенет

обвини ЮНЕСКО в "непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм"

и я уведоми, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява "всичките си професионални дейности с международната организация".

Ирина Бокова: Наследството на Ерусалим е неделимо 

По повод на проекторезолюцията, озаглавена "Окупирана Палестина", Бокова подчерта, че историята на Ерусалим като град с важно значение за християни, мюсюлмани и евреи е част от историческото му наследство.

Да се отрича, скрива или заличава, която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции подкопава интегритета на града и е в разрез с причините, които оправдават включването му в списъка на ЮНЕСКО с обекти на световното наследство, заяви тя.

Бокова подчерта също, че "различни народи почитат едни и същи места, понякога под различни имена", предаде Асошиейтед прес.

"Признаването, използването и уважението на тези имена е от първостепенно значение", добави тя.

Бокова няма официален контрол над резолюциите, които се внасят и приемат от страните членки, отбелязва АП.

Министър Бенет заяви, че коментарите на Бокова са недостатъчни

и призова организацията да предприеме действия.

"Моралната подкрепа, която ЮНЕСКО оказва на терора, ще спре едва когато организацията отмени вчерашното възмутително решение, което отрича историята, за да угоди на тези, които мразят Израел. Думите са важни, но те не са заместител на действията на организацията, която тя оглавява", подчерта израелският министър на образованието.

Резолюцията отправя остри критики срещу израелското правителство

заради механизмите му за контрол на светите места и изкопните работи в Източен Ерусалим.

Премиерът Бенямин Нетаняху разпространи в "Туитър" саркастичен коментар, в който казва: "Какво ще е следващото? ЮНЕСКО решава да отмени връзката между маслото и мармалада? Между Батман и Робин? Между Рок и рол?"

Оспорваната резолюция е била одобрена от Програмната комисия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, но все още не е окончателно приета. Следващата седмица документът трябва да бъде обсъден на пленарно заседание на Изпълнителния съвет на организацията. 

И докато Израел замрази отношенията си с ЮНЕСКО, Япония спря финансирането си за нея

след като Организацията реши миналата година да включи документи за клането в китайския град Нанкин от 1937 г. в програмата си "Световна памет", съобщи Ройтерс.

Япония трябваше да внесе близо 37 млн. долара в ЮНЕСКО през 2016 г., което е около 9,7% от целия бюджет на организацията.