Още по темата

Главорезите от "Ислямска държава" може да са създали нов тип бомба, съобщи Би Би Си като се позова на източници, близки до разследването на юлския атентат в Багдад.

В началото на месеца терористите от „Ислямска държава” извършиха един от най-големите си терористични актове - при взрива в багдадския район Карада загинаха 292 души.

В квартал Карада е имало тълпи от хора, които са правили покупките си преди празника, бележещ края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан в началото на следващата седмица.

Както съобщава източник на западните служби за сигурност в Багдад,

в Карада се е взривила „необикновена бомба”.

„Никога не сме виждали нещо подобно и това буди сериозна загриженост”, заявил пред Би Би Си източникът.

За терористичния акт ИДИЛ е използвала самоделно взривно устройство, заложено в автомобил. Терористи самоубийци често използват този похват.

Осъдиха вербовчика на ИД в "Австрия"

Военният министър на ИДИЛ е убит

Но като се има предвид как са били разположени взривните вещества в автомобила и това как си взаимодействат химикалите,

очевидно става дума за взрив от нов тип.

„Това е много трудно да се направи”, заяви експерт по експлозиви. Според него, възможно е бомбата да е била направена във Фалуджа по времето, когато градът беше под контрола на ИД.

Експертът обяснява, че бомбата е направена по инструкции, достъпни в интернет, но са внесени подобрения, така че по-трудно да бъде открита при проверка на КПП и да нанесе повече поражения.

Би Би Си посочва, че според експерти химическият състав на бомбата е „уникален”.

„Свикнали се с големи пожари, но химикалите в тази бомба досега не са се използвали в Ирак. Това беше нещо уникално, странно и страшно”, коментира бригаден генерал Кадим Башир Салех.

Защо ИД избива мюсюлмани

Друг иракски експерт по сигурността – Хишам ал Хашими, отбеляза, че според него, подобна химическа смес се е използвала досега само веднъж – при терористичен акт на Ал Кайда през 2004 година. 

Междувременно терористите от ИД подготвят и въздушни удари с помощта на дронове.

Експертите предполагат, че ще има атаки по време на Олимпиадата в Рио, която започва след броени дни. 

Терористите се съветват едни други за различни видове атаки, с които да отнемат човешки животи и да насаждат страх в сърцата на хората.