Още по темата

Атентат с кола бомба взе живота на 165 души до този момент в търговския квартал Карада в иракската столица Багдад. Отговорност за нападението пое ислямистката групировка „Ислямска държава“.

Сред загиналите има 25 деца, а броят на ранените надхвърля 100 души.

В квартал Карада е имало тълпи от хора, които са правили покупките си преди празника, бележещ края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан в началото на следващата седмица.

Според члена на съвета на провинция Багдад Галиб аз Замли

вероятно е броят на загиналите още да нарасне, тъй като много от ранените са в тежко състояние.

SITE – американският център, който следи джихадистките сайтове, цитира съобщение на радикалната сунитска организация „Ислямска държава”, според което един от нейните бойци-камикадзе взривил кола, натъпкана с експлозиви сред тълпа шиити, каквото е в мнозинството си населението в Ирак и които ИД смята за еретици.

Атаката е извършена седмица, след като „Ислямска държава” беше прогонена от Фалуджа

в резултат на продължила няколко седмици офанзива на иракските правителствени сили. Тя показва, че екстремистката групировка успява въпреки загубите да нанася удари и да извършва смъртоносни атентати.

Атаките на ИД свидетелстват също за неспособността на иракските власти да наложат ефикасни мерки за сигурност в Багдад въпреки помощта на международната коалиция, която обучава иракските сили в рамките на борбата срещу джихадистите.

ИД, която пое отговорност за много атентати в Багдад и други градове на Ирак, през 2014 г. завзе големи територии на страната, но оттогава постепенно ги губи, изтласквана от правителствените сили. Единственият голям град в Ирак, който джихадистите все още контролират, е Мосул.