Още по темата

10 жени, за които се смята, че са положили клетва за вярност на „Ислямска държава”, са били задържани от властите в Мароко. Смята се, че те са планирали самоубийствени атентати в цялата страна. 

Изцяло женската клетка правела опити „да се снабди с химически вещества,

използвани за направа на колани с експлозиви” и планирала да напада „съоръжения от жизнена важност”, посочва вътрешното министерство.

Жените били „в тесни връзки с няколко свързани с ИД марокански терористи, базирани на сирийско-иракската граница”. Ситуацията в един такъв район - във видеото горе

Джихадистката клетка привличала и обучавала жени

в различни части на страната, включително и в посещавания от туристи Танжер и градчета близо до столицата Рабат, се казва в съобщението на вътрешното ведомство.

От 2002 година са били разкрити над 150 „терористични клетки”, свързани с джихадисти в Ирак и Сирия, като само през последните три години те са десетки.

Говорителят на "Ислямска държава" е убит

Ще бутне ли Турция "Ислямска държава" с "Щита на Ефрат"

Декемврийско проучване на базираната в САЩ „Суфан груп” посочва, че през последните 18 месеца поне 1200 мароканци са заминали в чужбина да се сражават на страната на ИД.

Досега кралството, в което се изповядва умерена форма на исляма, оставаше встрани от джихадистко насилие, което през последните няколко години се развихри в други части на региона.

ООН: "Ислямска държава" сменя тактиката

"Ислямска държава" подготвила 600 камикадзета за Европа