Още по темата

Джихадистите от терористичната групировка „Ислямска държава“ не позволяват на цивилното население да напусне Мосул, превръщайки го в жив щит срещу настъпващата иракска армия и нейните съюзници.

„Ние знаем, че те са използвани като човешки щит“, заяви говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис.

ИДИЛ нареди генитално осакатяване на жените в Мосул

ИДИЛ прочисти Мосул от християнското население

Сунитски бунтовници разрушиха джамии и древни светилища в Мосул

В Мосул ИДИЛ вече налага ислямски ред

Иракска телевизия информира, че джихадистите принудително са отвели в Мосул и жители на близките населени места.

В същото време повечето от бойците на терористичната групировка напускат града, преди той да бъде обкръжен напълно. Остават само тези, които са готови да загинат.

„Бойците на „Даеш” (обидно арабско название на „Ислямска държава”) вече над 48 часа напускат Мосул, защото там вече няма безопасни убежища за тях. Бягат от всички райони, където се бием с тях”, разказа пред телевизия „Ал Маядин” Юсеф ал Куляби, говорителя на шиитското въоръжено формирование „Ал Хашд аш Шааби”. Според него джихадистите се „насочват към Ракка, защото там все още е по-безопасно за тях”.

По-рано телевизия „Ас Сумария” съобщи, че на иракско-сирийската граница е била унищожена автоколона, в която е имало чуждестранни бойци на „Ислямска държава”. Телевизията посочва, че те са се опитали да излязат от Мосул след заповеди на лидерите на групировката да напуснат града и да се прехвърлят в Ракка.

Командването на сирийската армия заяви, че ще бъде употребена сила срещу всеки, който опита да влезе територията на Сирия през границата с Ирак.

Наземната военна операция в Мосул започна вчера сутринта. Общата численост на съюзническите сили е около 60 хиляди души. Освен иракски правителствени войски в коалицията участват още антитерористични подразделения, части на иракската местна и федерална полиция, кюрдски отряди Пешмерга, „Ал Хашд аш Шааби”, както и милиции от местните сунитски племена.

Подкрепа им оказват военновъздушните сили на международната антитерористична коалиция начело със САЩ, иракската бойна авиация и артилерия.

„Ас Сумария” вчера съобщи също, че под засилена охрана масово се извозват крупни суми валута и ценности от банки и финансови учреждения в Мосул. По непотвърдена информация тези средства също се прехвърлят в Рака.

Има данни, че главатарят на групировката Абу Бакр ал Багдади планира да се прехвърли в Ракка или вече може да го е направил.