Още по темата

Терористичната групировка „Ислямска държава” е изправена пред пълно поражение в главния си град в Сирия – Рака.

Всички останали сирийски бойци на джихадистите и техните семейства вече са напуснали града, съобщиха от Сирийския център за правата на човека. Те са поели в неизвестни посоки.

Русия не може да се измъкне от блатото на войната в Сирия

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

От началото на юни насам полуразрушеният град, който от 2014 насам е неофициална столица на самообявения халифат на ИДИЛ в Сирия, се намира под обсадата на кюрдско-арабските Сирийски демократични сили.

Наземната операция е подкрепяна по въздух от военната коалиция срещу групировката, водена от САЩ. Бомбардировките доведоха и до много цивилни жертви.

В момента кюрдските сили контролират около 90% от града, като се очаква пълното му освобождаване да се обяви в следващите дни.

В него продължават да са разположени около 150 чуждестранни джихадисти. Преговорите за съдбата им, както и военните действия срещу тях, продължават.

През последните две години групировката търпи сериозни поражения в контролираните от нея територии в Близкия Изток, където първоначално беше обявен халифатът й през 2014.

По-рано тази година напълно беше освободен главният й град в Ирак – Мосул.

Офанзивата срещу ИДИЛ по тези територии обаче доведе до нарастване на терористичните актове в Европа и на други места, за които групировката поема отговорност.

Същевременно тя продължава да има сериозно присъствие в Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен. 

В Сирия срещу "Ислямска държава" едновременно воюват армията на президента Башар Асад, подкрепяна от Русия и Иран, както и кюрдски и други опозиционни сили, подпомагани от американската коалиция.