Още по темата

Поне двама души са загинали по време на нощните протести в събота в Иран. Недоволството на хората в ислямската република продължава вече трета нощ, а причината е високите разходи живот. Впоследствие протестите се обърнаха срещу политическия режим в страната.

Правителството отправи предупреждения за по-нататъшни „незаконни събирания“. Видеоклипове в социалните мрежи показаха многохилядни митинги в градовете Корамабад, Занджан, Аваз и много по-малки градове, предаде агенция Франс прес (AFP).

Появиха се информации, че няколко човека били застреляни от полицията в град Доруд.

Стълкновения в Иран

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Техеран

Вълна от слухове, съчетани с ограниченията за пътувания и почти пълното медийно затъмнение, затрудняват потвърждаването на тази информация.

Няколко ирански информационни агенции предупредиха, че най-популярната социална мрежа в страната „Телеграм“ може скоро да бъде закрита, след като министърът на комуникациите Мохамад-Явад Азари Джахроми обвини един тв канал „Амаднюз“, че насърчава „въоръжено въстание“.

Едно от малкото информационни съобщения, разпространено от консервативната информационна агенция Мехр, показва протестиращите, които атакуват кметството в центъра на столицата Техеран, преобръщайки полицейска  кола и горят знамето на Иран. По-рано имаше хаос и около университета в Техеран, след като стотици хора излязоха по улиците, блокираха трафика и крещяха лозунги срещу режима.

Годишните митинги, отбелязващи поражението на последното голямо протестно движение през 2009 г., вече бяха насрочени за събота сутрин и изведоха хиляди поддръжници на режима по улиците в цялата страна.

„Настояваме всички, които получават тези покани за протест да не участват в тези незаконни събирания,

тъй като ще създадат проблеми за себе си и другите граждани“, каза вътрешният министър Абдолрахман Рахмани Фазли.

Нов заговор

Протестите започнаха в град Машхад в четвъртък като атака срещу високите разходи за живот, но бързо се обърнаха срещу ислямския режим като цяло.

Имаше дори песнопения в полза на монархията, разбита от ислямската революция от 1979 г., докато други разкритикуваха режима заради подкрепата към палестинците и други регионални движения, вместо да се съсредоточават върху проблемите у дома.

Държавният новинарски канал „Ирин“ заяви, че е получил забрана за отразяване на протестите в редица градове. Видният духовник аятолах Мохсен Араки смята, че хорското недоволство е организирано от някой извън страната.

Сериозни предизвикателства

Ирански официални лица предупредиха да не бъде отхвърлян публичния гняв, наблюдаван в последните няколко дни. Културният съветник на президента Хасан Рухани Хесамодин Ашена заяви:

„Страната е изправена пред сериозни предизвикателства като безработица, високи цени, корупция, липса на вода, социална пропаст и небалансирано разпределение на бюджета. Хората имат право гласът им да бъде чут“.

Тъй като протестите през 2009 г. бяха безмилостно потушени от Революционната гвардия, много иранци от средната класа изоставиха надеждата да настояват за промяна от улиците.

Но стачките и демонстрациите на ниско ниво продължават, като водачите на автобуси, учителите и работниците в заводите протестират срещу неплатени заплати и лоши условия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК