Още по темата

Бруталното изнасилване и убийство на 7-годишната Зейнеб Ансари, чието тяло беше захвърлено на бунище, отприщи вълна от възмущение в Пакистан срещу културата на мълчание, свързана със сексуалното насилие, пише Асошиейтед прес (AP).

Местната полиция съобщи във вторник, че убиецът на Зейнеб е арестуван, след като ДНК проба от задържаните заподозрени съвпаднала с тази, намерена по тялото на детето, пише „Пакистан Тудей“ (Pakistan Today). Според изданието името на задържания е Имран Али. Органите на реда информират, че

той е признал, че е извършил жестокото пресъпление.

„Бача бази” - момчетата, сексуални роби в Афганистан

В Пакистан убиха жена с камъни, омъжила се по любов

Ислямски съвет: Пакистанците могат леко да бият жените си

Отхвърлен пакистанец изгори любимата си

Имран е зидар по професия и е живял близо до кварала, в който живее семейството на Зейнеб. Според високопоставен служител на полицията Имран е бил много близък със семейството на Зейнеб и дори е участвал в проестите, които избухнаха след убийството ѝ.

Междувременно редица изтъкнати пакистански жени излязоха със собствените си истории за сексуално насилие, казвайки че

искат да променят традициите, според които злоупотребата е белег на срама за жертвата.

Те изтъкват, че тези традиции помагат на насилниците да се измъкнат безнаказани и насърчават корумпираните полицейски сили да пренебрегват такива престъпления.

Махиин Хан, която е легендарен пакистански моден дизайнер, съобщи в социалната мрежа „Туитър“, че е била сексуално насилвана като дете от ислямски духовник, при когото изучавала Корана. „Парализирах се от страх ден след ден“, пише тя. 73-годишната Хан е говорила публично за това само веднъж преди сегашния си туит.

„Сега казваме: достатъчно. Трябваше да се събудим много отдавна. Срамувам се да кажа, че беше нужна смъртта на едно малко момиченце, за да започнем да говорим за това“, споделя тя в телефонно интервю от дома си в Карачи.

„Това, което най-много ме безпокои е тишината, когато едно малко момиченце е изнасилено.

Това е свързано със семейната чест. Родителите казва на дъщерите си: „Не говори за това. Не казвай на никого“. Нашето мълчание казва, че няма проблем да се отнеме живота на едно дете“, казва още Махиин Хан.

Едва след смъртта на Зейнеб се разчу и за други случаи като нейния, а полицията предприела най-сетне действията и се оказало, че търсят сериен изнасилвач и убиец на малки момиченца.

Сред осемте жертви е и 5-годишната Айша. Баща ѝ Мохамед Асиф заяви, че молил полицията да я открие след отвличането ѝ миналата година. „Нямаха интерес. Бяха по заинтересовани това да не се разчува“, казва Асиф. Тялото на Айша, по което имало следи от изнасилване и мъчения, беше открито два дни след изчезването ѝ.

Единствената оцеляла сред осемте жертви

е 6-годишно момиченце, намерено от бездомник, който ровел в контейнер за боклук. Била е отвлечена в продължение на 15 часа, през които е била измъчвана. По стъпалата и краката ѝ имало рани от изгаряния с цигара и е претърпяла сериозна травма на главата. Сега тя е в болница в град Лахор, не може да седне, не може да държи главата си и не може да говори. Баща ѝ Мохамед Ашан казва, че всичко, което дъщеря му прави, е да плаче.

Според редица известни жени смъртта на Зейнеб ще предизвика откритост по темата със сексуалното насилие над деца, която няма да може да бъде спряна. Но местния адвокат Уакаш Абид предупреди, че тази промяна може да се превърне просто в епизодичен момент.

Откритото говорене за сексуалното насилие вероятно ще доведе до реакция от страна на религиозните консервативни хора и много родители, които се противопоставят на обсъждането на сексуални въпроси ще продължат да се придържат към традициите, според които момичето е отговорно за семейната чест и дори прощават убийството на момиче, което е дръзнало да се омъжи по любов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.