Още по темата

Скоро в Сирия ще се появи нова армия. Тя ще бъде съставена от 30 000 войници, а щабът й ще е на източния бряг на река Ефрат, удобно граничещ с Турция и Северен Ирак.

Половината от тази армия ще бъде от сирийски кюрди, а останалата част от арабските райони на Източна Сирия, които досега бяха под контрола на "Ислямска държава", а днес за тях отговарят Сирийските демократични сили.

Това е най-новата идея на САЩ, с която американците смятат трайно да заемат място в надпреварата за надмощие в Сирия като създадат подкрепена от тях територия.

С обвинения към Русия, Иран опитва да прикрие политиката си в Сирия

Турция, Иран и Русия вече установиха такива зони в други части на Сирия, благодарение на споразуменията от Астана за т.нар. „зони за деескалация“.

Това са важни събития. Създаването на територия от този тип, няма да бъде държава в правния смисъл на думата. Разделянето на съществуващи страни и преобразуването им в по-малки държавни субекти, винаги е опасно начинание в политическо, правно и военно отношение.

Не на последно място, съществува международно съгласие в отричането на подобни залитания, което създаде пречки и пред иракските кюрди да създадат своя собствена страна.

Държава или по-скоро протекторат

Това, което може да се появи в Източна Сирия ще е по-малко държава и повече протекторат. Пред Конгреса съветникът по близкоизточни въпроси към американското външно министерство, Дейвид Сатърфийлд заяви, че проектът ще представлява нов модел за Сирия. Сатърфийлд сподели също, че в изграждането на този проект ще бъдат включени дипломати, разузнавачи и военни съветници.

Бунтовниците в Сирия с тежък удар срещу Русия

Създаването на нова зона в Сирия се случи почти без фанфари и без много видимост. Докато САЩ създаваха международната коалиция срещу "Ислямска държава" в Южна и Източна Сирия, те увеличиха силите си до 5000 души. Една от главните задачи на тази сила беше да тренира около 30 000 сирийци, които по-късно превзеха Ракка от "Ислямска държава".

Сега САЩ обявяват идеята за създаване на военна сила от 30 000 души, която трябва да послужи като гранична полиция. Реакциите не закъсняха.

Още преди Москва и Техеран, Анкара застана твърдо срещу подобен план, който ще даде предимство на сирийските кюрди. Напрежението се покачи дотолкова, че Ердоган побърза да задейства дългоочакваната офанзива срещу контролирания от кюрдските сили сирийски град Африн. Експерти очакват съвсем скоро турски войски да навлязат през сирийската граница.

Остра реакция от Турция

Останалите заинтересовани страни в сирийския конфликт се възползваха от емоционалната политика на Турция спрямо кюрдите. Това направиха иранците, а след това и руснаците, които получиха подкрепа от страна на Анкара в замяна на затварянето на очите на Москва. Сега американците може би искат да изпратят същото послание на Турция, или пък към Иран.

"Световната" война в Сирия - защо и Китай се включва

Новата армия, която се тренира в Източна Сирия, може да доведе до балансиране на силите, тъй като Русия и Иран вече имат подобни сили и използват това по време на преговорите за мир.

Иран отдавна желае посредством мирния процес да установи по-голямо влияние в Сирия и така да затвърдят присъствието си в Ливан и Ирак. Но иранците нямат време.

Те опитват да наложат контрол върху територии, които Русия вече се съгласи да предаде на опозиционните на Башар Асад сили. Според споразуменията между Турция, Русия и Иран, в тези зони сирийският режим няма да може да оперира под никаква форма и ще бъдат управлявани от местни съвети. Иранските милиции също нямат право да навлизат в тези територии, а руските сили ще бъдат единствените допуснати да извършват наблюдение за спазване на споразумението. Отвъд тези линии ще бъдат разположени турски сили.

Но реалността е друга. Иран отдавна прекрачи границите на споразуменията чрез своите милиции и паравоенни групи и нито Русия приложи натиск, нито пък Турция се намеси.

Последните действия на Иран показват, че преговорите от Сочи са въздух под налягане и по силата на тази логика, създаването на паралелна регионална сила в Източна Сирия е необходимост в играта  за надмощие и контрол върху Сирия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК