Още по темата

Ливанският премиер Саад ал-Харири подаде оставката си чрез телевизионно обръщение от Саудитска Арабия, където се намира.

Харири обяви, че се страхува за живота си и допълни, че обстановката в страната му напомня на тази преди убийството на баща му.

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Врагове или приятели са Саудитска Арабия и Русия

Вижте във видеото: Замеряният Харири не успява да изнесе реч пред недоволни от увеличението на данъците в страната

Рафик ал-Харири, бизнесмен и бивш премиер на страната, беше убит през 2005 година.

Сега се оттегля сина му, който обвини за ситуацията Иран. Според него шиитската ислямска република сее „страх и разрушение” в няколко държави в Близкия изток, включително в Ливан.

Харири нападна и организацията „Хизбула”, поддържана от Иран, която има сериозно влияние в страната му.

По-късно от кабинета на премиера потвърдиха, че са наясно с неговото желание да се оттегли.

Саад Харири стана премиер на страната преди година, като обеща „нова ера” в развитието й. Неговото идване на власт сложи край на 2-годишна невъзможност за установяване на трайна власт в страната.

Харири, който е сунит, осъществи няколко визити до Саудитска Арабия в последните дни. Кралството е основен противник на Иран в Близкия изток, а от началото на 2016 насам двете страни прекъснаха политическите си връзки.

Същевременно местоположението на Ливан, чиято малка територия е практически обгърната от размирната Сирия, го прави стратегическа точка за налагането на интереси в региона.

Иран и „Хизбула” са ключови съюзници на сирийският президент Башар Асад, докато Саудитска Арабия подкрепя част от воюващата с него опозиция.

Същевременно за убийството на Рафик Харири са обвинени лица с предполагаеми връзки с Хизбула.

След смъртта му първият мандат на неговия син Саад е от 2009 до 2011 година.

„Усещам, че има таен заговор с цел отнемането на живота ми”, заяви днес ливанският премиер.  

Някои анализатори определят оставката като голяма изненада. Предвид историческите връзки между Саудитска Арабия и сунитската фамилия Саад, сочат към възможността именно интересите на Рияд да стоят зад оставката. 

За убийството на Харири е имало заговор в действие, който е бил осуетен от ливанското разузнаване, 

съобщи часове след оставката саудитската телевизия "Ал Арабия". От самите ливански служби обаче опровергаха информацията. 

Реакцията на Иран не закъсня. От Ислямската република предупредиха, че оставката ще предизвика напрежение в Ливан и региона.

"Повтарянето на нереалистичните и неоснователни обвинения на ционистите, саудитците и американците

срещу Иран е индикация, че тази оставка е нов сценарий за предизвикване на напрежение в Ливан и региона", заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гасеми.

Той изрази увереност, че "издръжливият ливански народ ще преодолее лесно този етап". 

Ройтерс разкри, че преди да замине за Саудитска Арабия вчера, ливанският премиер се е срещнал в Бейрут с Али Акбар Веляти - съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.