Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган обяви за фалшиви резултатите от референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, а налагането на санкции за неизбежно, предаде агенция БГНЕС. Държавният глава коментира това пред участниците в церемонията по откриването на новата академична учебна година, състояла се в президентския дворец.

Кюрдите вече гласуват, Турция праща армията

Иракски Кюрдистан прави последната и най-трудна крачка преди независимостта

Кюрдите решиха: Ще гласуват за независимост 

„Изправени сме пред още една криза. Регионалните власти в Северен Ирак настояха за този референдум. Но освен Израел, няма държава или международна организация, която да го подкрепя.

Няма друго послание, освен предизвестие за нови въоръжени конфликти.

Подкрепили го били 90-91%, има ли това някаква цена? Че кой ще го признае, всички данни са манипулирани! Израел не е светът. Косово беше призната за държава от 114 страни, но още не може да се изправи. Ти с един Израел какво ще постигнеш?

„Ние вече го направихме“, казват си и си вярват. Ами няма да стане, няма начин да стане. Ще бъдат притиснати, когато започнем да прилагаме санкциите, няма да имат храна, когато тировете за Северен Ирак спрат. Длъжни сме да наложим санкции. Какво, откъде и как Израел ще изпраща на тези хора? Предстоят много стъпки, но вече и с Израел не можем да ги предприемем. Тези хора не признават никого, освен себе си“, заяви Ердоган.

Той посочи, че до последния момент Анкара не е давала шанс на Барзани да допусне тази грешка, но се е излъгала и определи решението за референдума като

предателство спрямо Турция.

Президентът подчерта, че Северен Ирак ще бъде притиснат масирано с лостовете на икономическите санкции и въоръжената намеса, а „всички варианти са на масата“. И все пак даде шанс на лидерите на Северен Ирак „да си съберат ума в главите“ преди да натискът да е започнал.

Ердоган, чиито коментари бяха излъчени на живо по телевизията, отново заплаши да затвори тръбопровода, който пренася петрол от Северен Ирак до външния свят.

Турският министър по евроинтеграцията и главен преговарящ с ЕС Йомер Челик също подложи на критика референдума и го определи като открит призив и опит на лидера Масуд Барзани за провокиране на нова вълна от кръвопролития в Ирак.

„След обявените резултати от референдума и настойчивото желание на Барзани да ги приложи незабавно като огласи независимостта, всяко оръжие в ръцете на бойците от кюрдското опълчение (пешмерга) може да бъде насочено срещу етническите туркмени, арабите и другите жители на Ирак.

Решението по принцип е трагедия,

с включването и на Киркук е открит призив за превръщането на Ирак в нова кървава баня“, посочи Челик. Той заяви, че Турция е готова с широкообхватни планове за икономическите санкции, но приоритет е националната сигурност. Според него въоръжената намеса на Анкара в Северен Ирак е последният възможен вариант.

Резултатите от референдума трябва да бъдат оповестени до 72 часа, но очакванията са за твърда подкрепа за независима държава на кюрдите.