Още по темата

Съвсем скоро едно от най-смъртоносните епидемии на нашето време ще вземе нови жертви. В рамките на седмици, а може би и на дни, холерата в Йемен ще достигне нови рекорди, убивайки хиляди.

Избухването на тази епидемия е изцяло следствие на човешки действия. След две години и половина гражданска война, която почти унищожи и без това слабата инфраструктура на Йемен, доставяща питейна вода, днес санитарната система и болниците са в голямата си част извън строя.

В Йемен пекат арестанти на „грил“, САЩ участват

Арабската коалиция обяви край на примирието в Йемен

Без достъп до чиста питейна вода и медикаменти, лекари, сестри и стотици хиляди йеменци се сблъскват с холерата, която се разпространява като фекална бактерия във водата.

Всички воюващи в конфликта имат вина, включително водената от Саудитска Арабия коалиция срещу подкрепените от Иран бунтовници, както и САЩ с техните безразборни удари из цялата територия на страната. В тази касапница, геополитическите цели рядко взимат предвид безопасността на цивилното население. За разлика от Сирия, където виждаме същото безотговорно поведение, в Йемен самата държава е по-бедна и, дори преди сегашната криза, достъпът до питейна вода беше основен проблем.

Световната здравна организация посочи в началото на октомври, че заболелите от холера в Йемен са 777 229 души,

а починалите досега са 2134. Много скоро, обаче, може би още тази седмица, епидемията ще обхване още райони и ще задмине Хаити по брой на заболели. Разликата, обаче е, че в Хаити епидемията отне седем години да достигне 800 000 души, а в Йемен това се случи за по-малко от шест месеца.

От 1949 г. насам Световната здравна организация не се е сблъсквала с подобна ситуация, както тази в Йемен.

Ако ситуацията продължа да се развива, както досега, в Йемен епидемията от холера ще застигне над един милион души до края на тази година

По-голямата част от заболелите са хора между 18 и 26 години, а 26% са под пет-годишни.

За СЗО разпространението на епидемията няма ясен отговор, тъй като в 21 век светът отдавна е намерил начин да се бори с подобни заболявания. Но здравните работници в Йемен разказват други истории.

Когато се свързах с някои от тях, работещи както в южните райони на Йемен, така и в големите градски центрове, те споменават само някои от факторите, които обаче са достатъчни, за да се стигне до този своеобразен армагедон.

Докторите и сестрите работят в ужасяващи условия, често без заплащане или достъп до основни медикаменти. По-голямата част от 27-милионното население на Йемен няма достъп до чиста питейна вода, военните действия са довели до там, че фекални води се сливат с тръбите, доставящи вода. Мнозина използват свои кладенци, но заради взривовете и разрушенията, те също са замърсени – някои радикални групировки като Ал Кайда, които имат основна база в Йемен, тровят водата в определени райони, като част от военната тактика срещу враговете си.

И докато холерата е напълно лечима в наши дни, то в Йемен хората масово нямат достъп до медикаменти и хуманитарна помощ, тъй като пристанищата са блокирани заради военните действия, а воюващите сили целенасочено бомбардират цивилни обекти, включително болници и клиники. Така например, основното пристанище Ходейда е блокирано от три години.

Войната, избухнала след като бунтовниците, подкрепени от Иран, завзеха столицата Сана, принуди йеменското правителство да се установи първо в Саудитска Арабия, а след това в южния пристанищен град Аден.

Междувременно, над 6000 души загубиха живота си, а на картата се появиха нови проблеми – за две години и половина, отново се събудиха сепаратистките движения в Южен Йемен, а радикални групи като Ал Кайда и "Ислямска държава" видяха възможност в хаоса и засилиха присъствието си.

Съседната Саудитска Арабия и съюзните й държави от Залива, заедно със Судан, направха коалиция преди година, която да помогне на президента Абд Раббу Мансур Хади да се върне в столицата, но засега това не се е случило. Бунтовническите сили контролират все още големи райони от Йемен и сраженията продължават, въпреки усилията на международната общност да ги спре.

Холерата е явление, което може да се наблюдава в страните от Африка и Азия, а корените й са в делтата на Ганг в Бангладеш. Болестта обхваща често по-бедни държави или райони, в които санитарната система е слаба и водата е негодна за пиене. Ако се остави без лечение, пациентът може да умре от обезводняване. Но в същото време, холерата днес може да се лекува сравнително лесно и евтино с чиста вода и интравенозни течности.

Международни здравни организации и активисти планираха да доставят ваксини до огнищата на епидемията, но спряха кампанията през юли, заради военните действия в Йемен. Засега политическа воля няма, нито пък се вижда краят на войната. Това означава, че епидемията най-вероятно ще се разпространи и ще вземе нови жертви.

Няколко случая бяха регистрирани и в Джибути и Сомалия, където бягат част от бежанците от Йемен. Съвсем скоро, ако не се вземат мерки за спиране на огъня, холерата може да излезе извън границите на Йемен. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК