Още по темата

Над 50 души, между които много жени и деца, са загинали в резултат на въздушни удари, нанесени от неидентифицирани самолети по контролирани от бунтовниците райони в Северна Сирия, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

По последни данни на организацията сред убитите са десетки цивилни в Идлиб в Северозападна Сирия и в Алепо и околните села.

Въздушните удари идват ден преди установяването на договореното примирие от Русия и САЩ, което бе прието от режима в Дамаск и трябва да влезе в сила в понеделник.

В петък руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери съгласуваха в Женева пакет от пет документа, имащи за цел да утвърдят режима на прекратяване на бойните действия в Сирия и да положат основата за подновяване на политическия процес.

Очаква се примирието да съвпадне с началото на мюсюлманския празник Аид ал Адха (Курбан байрам).

Целта му е бързо да ограничи насилието и да даде шанс на подновяването на преговорите за политически преход в страната.

Сирийската свободна армия (ССА) обяви, че е съгласна с примирието. 

Това съобщи по телевизионния канал "Ал Джазира" представителят на ССА Закария Мулахафджи, цитиран от ТАСС.  ССА е смятана за умерено крило на въоръжената антиправителствена опозиция в Сирия.

"Ние приемаме условията, договорени между САЩ и Русия, изхождайки от това, че прекратяването на огъня ще позволи да се достави хуманитарна помощ в обсадените райони на Алепо", каза Закария Мулахафджи

"Що се отнася до политическата част на руско-американската договореност, то опозицията продължава да я проучва. Но всичко, свързано със защитата на мирните граждани, с прекратяването на огъня и с достъпа до хуманитарна помощ, ние приемаме без всякакви резерви", посочи представителят на ССА.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Хизбула също подкрепи споразумението за прекратяване на огъня в Сирия

Ливанското шиитско движение, което прати свои бойци да участват в гражданската война в Сирия и да се сражават на страната на силите на режима, обяви, че подкрепя споразумението между Вашингтон и Москва за прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Медийното крило на Хизбула съобщи, че съюзниците на Сирия ще се придържат към всичко, което реши сирийското правителство. Според медията споразумението за прекратяване на огъня е възможност, която всеки трябва да използва в интерес на сирийския народ.

Хизбула обаче обеща, че ще продължава да се бори срещу Ислямска държава и свързани с Ал Каида групи и се зарече, че ще отблъсква евентуални атаки срещу членовете ѝ, извършени по време на примирието.

Боевете трябва да бъдат прекратени в понеделник в 19 ч. местно време за първо примирие от 48 часа.