Още по темата

Над 300 души са загинали, а над 1600 са ранени след мощно земетресение на границата между Ирак и Иран. Силата на труса е била 7,3 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на е бил в планински район на Иракски Кюрдистан – на 200 километра от Багдад и на 400 от Техеран.

ВИЖТЕ РАЗРУХАТА. КОЯТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ПРИЧИНИ В ИРАН И ИРАК В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Много повече са жертвите в Иран, където най-малко са убити 328 души, а поне 2500 са ранени на базата на официалните към момента данни. Съобщените случаи обаче постоянно нарастват. Причината са големите разрушения, нанесени от труса и откриването на все повече загинали хора в руините на жилищни и други сгради. 

 Най-силно са пострадали провинциите Кеманшах и Илам, а най-много хора са загинали в градовете Сарпол-е-Захабе и Каср-и-Ширине. Срутени са и сгради, а някои спасителни операции са били възпрепятствани от липсата на ток.  

Снимките от гр. Поле-Захаб показват паднали фасади на жилищни блокове, пред които хората са излезли и са напалили огньове. 

Земетресение с магнитуд 7,3 причини стотици човешки жертви и сериозни щети в Ирак и Иран.
Земетресение с магнитуд 7,3 причини стотици човешки жертви и сериозни щети в Ирак и Иран. Източник: ЕПА/БГНЕС

В тези райони хората са нощували по улиците, където са палили огън, заради страха от силни вторични трусове. В часовете след основното земетресение са последвали десетки по-малки с магнитуд от 3,6 до 4,7 по Рихтер.

В Иран е започнало и изграждане на палаткови градчета.

В Ирак най-малко 6 са убитите в провинцията Сулеймания на автономния Иракски Кюрдистан, а над 150 са ранени. Загиналите са в градовете Дарбандхан и Капар. До първия град има и спукана язовирна стена, като сериозността на щетите тепърва ще стане ясна. Към момента жителите са призвани да не доближават водоема.

Заради щети по сградата е била затворена болницата в друг кюрдски град – Халабжа. Там ранените са 85, а хора биват лекувани в двора на лечебното заведение. Халабжа, който има около 80 000 души население, е най-близкото по-голямо селище до епицентъра – намира се на 32 километра от него.

Силният трус е бил усетен както в Ербил, главният град на Кюрдистан,  така и в столицата Багдад. В големите градове жители също са прекарали нощта на улицата.

Земетресението е било усетено в Турция, Азербайджан и Кувейт. 

Би ли сринало България италианското земетресение

С какво трусът край Перник беше феноменален

Ужас в Турция, над 1000 труса, 480 срутени сгради

Земетресение уби двама в Гърция, цунами в Турция

Най-унищожителните земетресения