62

С едмица след ударите на САЩ, Великобритания и Франция, в Сирия бойните действия продължават наново. Както се предполагаше, реакцията на трите държави и техният премерен отговор, не повлияха по никакъв начин на динамиката на гражданската война.

САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия

Путин: Русия осъжда нападението над Сирия

През изминалите дни започна офанзива на правителствените сили в посока палестинският лагер Ярмук в южните части на столицата Дамаск.

Този район, станал вече квартал на Дамаск, е дом на хиляди хора, които не успяха да го напуснат безопасно по време на сраженията през изминалите години. Ярмук е с предимно палестинско население, разселено след войните с Израел. След тежки сражения с бунтовниците през 2015 г., "Ислямска държава" окупира Ярмук и оттогава той е в ръцете на джихадистите.

По време на правителствената офанзива срещу Източна Гута от началото на тази година, ИД успяха да сложат ръка и върху квартала Кадам, като по този начин те вече контролират кварталите Ярмук, Кадам, Ал Хаджар ал Асуад и Тадамон. Бунтовниците продължават да контролират в момента три квартала в предградията на Дамаск – Ялда, Бабила и Бейт Сахм – и често влизат в сражения с ИД.

През цялото време, откакто Ислямска държава контролира Ярмук, силите на сирийското правителство не предприе нито офанзива срещу тях, нито въздушни удари.

Ярмук е особено важна територия, не само от стратегическа гледна точка, но и заради символиката му. Именно тук е най-голямата палестинска общност в Сирия, а темата за Палестина е често използвана в пропагандата на сирийския режим. Въпреки че официално Асад изразява съпричастност към палестинците, в Ярмук от 2011 бяха проведени няколко акции на арести, заради нежеланието на палестинците да се включат в смазването на протестите, които тогава избухнаха и в столицата Дамаск. Посредством подкрепената от Асад фракция Народен фронт за освобождение на Палестина – Генерално командване (НФОП – ГК, което няма общо с оригиналната фракция Народен фронт за освобождение на Палестина), редица активисти бяха арестувани. Ярмук стана и една от крепостите на бунтовническите сили, докато ИД не ги изтласка през 2015 година.

От пет дни насам, правителствените сили атакуват Ярмук и позициите на ИД. Джихадистите, обаче, имаха предостатъчно време, за да се прегрупират и да получат помощ от силите си в Южна Сирия. От своя страна, Асад струпа не само своите сили, но и подкрепления от иракски милиции.

Според палестинската организация Група на палестинците в Сирия, правителствените сили използват прекомерна сила, без да се съобразяват, че в Ярмук все още живеят хиляди хора, попаднали в капана на сраженията и силите на "Ислямска държава". Вече има доклади за жертви и тежки разрушения, а на 22 април палестински активисти изпратиха апел към палестинските власти в Рамала, ООН и Арабската лига да окажат натиск върху Асад да позволи ранените да бъдат изведени от Ярмук. Според местните активисти, не може да се преброи точно колко хора са загинали и ранени, заради засилените удари, а по от кадрите, идващи от Ярмук, се виждат тела, лежащи насред улиците.

И докато Асад бомбардира Ярмук, на север от там – в района Източен Каламун – беше постигната сделка с местните бунтовнически части, които се съгласиха да се изтеглят и да предадат важния район около градовете Думайр и Джайруд. Тази сделка беше постигната след редица неуспешни преговори и подновена офанзива от страна на сирийското правителство, въпреки действащото споразумение за спиране на огъня. В крайна сметка, бунтовниците се изтеглиха, след като бяха в района няколко години и от 2014 година постоянно възпират силите на "Ислямска държава". На 22 април вечерта ИД започна офанзива в същия район и завзе без проблем няколко селища, като така свърза силите си с тези, намиращи се около Палмира.

"Ислямска държава" атакува няколко пъти през изминалите дни. Възползвайки се от това, че правителствените сили са фокусирани срещу бунтовниците в Източен Каламун и Южна Сирия, джихадистите успяха да се прегрупират и да извършат нападения в Палмира, Маядин, Албу Камал и Дейр ез Зор. Подобна активност на ИД е невиждана от месеци насам и прогнозите, че групировката е изтласкана, се оказаха погрешни. Местните активисти и журналисти предупреждаваха, че ИД готви нови атаки, но не бяха чути.

В Южна Сирия Асад също готви нова офанзива. Докато бунтовниците атакуват "Ислямска държава" в района на град Тасил и северните райони на провинция Дараа, правителствените сили бомбардират бунтовниците. Целта на Асад е да спечели предимство, докато опозиционните части и ИД се сражават, а междувременно да се подготви сухопътна офанзива. Бунтовниците все още държат големи части от Южна Сирия, а силите им там от месеци не са влизали в тежки сражения. Анализатори очакват в провинция Дараа да има сериозни сблъсъци.

На фона на последните събития и нови офанзиви, Русия засили критиките си към правителствените части, че не са подготвени подобаващо да извършат офанзиви и трябва да мислят за политическо решение. Бившият съветски командир Михаил Ходарьонак дори предположи, че е по-лесно да се създаде нова сирийска армия, отколкото да се работи със сегашните кадри. Още по-тежки изказвания идват от командир на руската наемническа група „Вагнер“, дадено за Радио Свободна Европа. Според него, сирийските правителствени сили не могат да защитят завзетата територия без външна подкрепа.

Критиките на руското командване идват на фона на все по-трупащото се нетърпение в Москва да се постигне споразумение за политически преход в Сирия. За да стане това, обаче, трябва да спрат сраженията и да се доведат на масата за преговори опозиционните и правителствени делегати, което досега не се случва.

Нещо повече, между руските командири и сирийските части има различия за това дали е възможно да се водят преговори с опозицията – за Русия е наложително, докато Асад смята, че може да върне всички територии под негов контрол. Засега Русия изразява скептицизъм. Неколкократно досега, съветници на Владимир Путин и анализатори в руски медии предупреждават, че военна победа в момента не е възможна и трябва да се търси политическо решение.

Засега военните офанзиви няма да приключат бързо. Дори в Източна Гута, където първоначално се смяташе, че Асад ще постигне бърза победа, отне няколко месеца, за да бъдат превзети бунтовническите позиции. Накрая се стигна отново до споразумение с посредничеството на Русия, иначе вероятно още щяхме да четем новини за сражения в Гута.

Очаква се новите офанзиви на Асад в Южна Сирия да продължат поне до лятото, докато Кремъл смята отново да предложи нов кръг от преговори. Междувременно големи части от Сирия остават извън контрола на Асад като кюрдските зони и бунтовническите територии в Северна Сирия. Офанзиви натам се очаква да има, а това ще проточи войната може би с години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 4 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 5 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 11 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 11 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 11 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 11 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 12 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 12 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 12 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 12 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 12 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 13 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 13 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара