Още по темата

Само преди 12 години Алепо (на арабски: Ха̀леб) е бил най-населеният град в Сирия. Там са живеели 2 132 100 души, което е по-голямо население дори от столицата Дамаск.

Всъщност, градът е сред най-старите непрекъснато населявани селища в света. Археологически находки показват, че е бил заселен през още през шесто хилядолетие пр.н.е.

Тъй като Алепо е с важно стратегическо значение като разпределителен пътен възел по най-краткия път от Европа към Близкия изток и между р. Ефрат и Средиземно море, той се превръща в индустриален център на страната.

Силно развити са били леката (текстил, облекло, обувки), хранителната, химическата промишлености, както и машиностроенето (трактори, хладилници) и производството на строителни материали (с много циментови фабрики).

Войната превръща този разцъфтяващ град в пустеещ ужас. Това се вижда от кадри преди и след на едни и същи места, които подбрахме за вас в нашата галерия: Ужасът от войната в 23 кадъра: Алепо ПРЕДИ и СЛЕД.

Снимките са от различни години преди и след 2012-а, но и до сега се споделят в социалните мрежи, защото са емоционално наситени и карат хората да се замислят за последствията от военните действия.

След началото на сирийската гражданска война, армията бомбандира Алепо въздушно, при което загиват хиляди хора, стотици хиляди се евакуират, а едни от най-красивите сгради в този град, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство изчезват.

Източник: Alepo - before and after (@Olympia.rest)/Facebook