Още по темата

Войната в Сирия принуди стотици хора да напуснат родните си места. От граждани на страната си, те се превърнаха в бегълци, нежелани и отритнати от останалите.

Това, което крепи хората обаче са традициите и празниците.

Днес мюсюлманите празнуват Рамадан Байрам, с което се слага край на свещения месец.

Това е месецът, от който започва ислямското летоброене, той се явява опорна точка за един от стълбовете на Исляма - постите или както се наричат още говеенето.

През тези 30 дни мюсюлманите не слагат нищо в устата си от изгрева до падането на нощта.

По време на Рамадан специална роля играе "мусахарати" или човекът-будилник.

Той буди съседите си лично всяка сутрин преди изгрева, за да могат да се нахранят преди голямото гладуване.

Един от тези хора е Абу Шади от Дамаск.

Всяка сутрин по време на Рамадан, той тръгва из тесните улички, за да извести съседите си, че изгревът наближава. За Шади, това е много отговорна задача. Без хората като него празникът не е завършен.

Абу Шади обича времето през свещения месец, обича и родината си, споделя, че никога не би напуснал Сирия.

Надява се, че следващата година нещата в страната ще потръгнат и празникът ще бъде още по-хубав.

Домакините приготвят трапезата за отпразнуването на края на свещения месец Рамадан, наричан още Разаман
Домакините приготвят трапезата за отпразнуването на края на свещения месец Рамадан, наричан още Разаман Източник: Getty Images/Guliver

Нито един Рамадан не може да премине без човекът-будилник,

а ето и още интересни факти за празника на мюсюлманите:

- Рамадан изисква от вярващите да не ядат и пият в светлата част от денонощието. Но има случаи, когато традицията може да бъде пренебрегната от възрастните хора, децата и бременните жени. За тези, които имат здравословни проблеми, това също е позволено, но при първа възможност ще трябва да наваксат.

- Името Рамадан се избира често за бебета момчета сред мюсюлманите. В последните 15 години броят на хора с това име значително се е увеличил и се очаква това да продължи и занапред.

- Това е месецът на благотворителността, даренията, получени в благотворителните организации, значително се множат по време на този месец. Традицията повелява преди първия ден от месеца да се раздават на нуждаещите се кошници с ориз, захар, олио, чай, и други съставки, необходими за готвене.