Още по темата

Девет души загинаха при две бомбени експлозии в югоизточна Турция, една от които пред болница, ранени са десетки. Властите приписват атаките на Кюрдската работническа партия и казват, че са координирани.

В Диарбекир избухна кола бомба и там загинаха 5 души в центъра на града, а 13 души бяха ранени, предаде Франс прес. 

Почти по същото време експлозия отекна и в градчето Къзълтепе, в окръг Мардин, близо до границата със Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс. При това нападение мишената е бил автобус, превозващ полицаи. Убити са 4 души, а 10 полицаи и 30 цивилни са ранени. Там е извършено нападение с бомба срещу полицейска кола, паркирана край болницата в град Къзълтепе.

На място са пристигнали линейки. Силите за сигурност са започнали операция по залавянето на терористите. 

Облаци дим могат да се видят в снимки, публикувани от социалните медии.

Миналото лято ПКК поднови своята въоръжена кампания срещу Турция.

Турция последните месеци е разтърсвана от атентати,

като най-често те са насочени срещу военни или полицейски обекти, което се свързва с почерка на ПКК.

През март отцепилата се от ПКК дисидентска група "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за атака срещу автобус на военните в столицата Анкара, при която загинаха 35 души. В началото на май в Диарбекир, югоизточна Турция, загинаха трима души, а 45 бяха ранени при взривяване на кола-бомба, докато покрай нея минавал полицейски автомобил.

На 8 юни - само ден след атентата в Истанбул, при който загинаха 11 души, имаше нов удар, и то в град Мидят - в същия окръг Мардин. Тогава шестима загинаха, а над 30 бяха ранени. Оказа се, че двама полицаи с български корен са сред жертвите. Единият е Кадир Джихан Карагьозлю, който е родом от Шумен. Той е завършил полицейско училище и университет в Истанбул. От 9 месеца е семеен. 32-годишната Нефизе Йозсой, която също е изселница от България и е от село село Чифлик до Кърджали, също загина. 

Кола-бомба се взриви в Турция, седем загинали 

Давутоглу: Турция е в средата на огнен пръстен

Турция е под обсада

Страх от нови атентати обхвана Турция