Още по темата

Две лекарки бяха задържани в полицията в черноморския град Зонгулдак в северна Турция, защото пили бира на плажа, с което нарушили обществения ред. Ако видят германския Октоберфест - във видеото, какво ли ще кажат от турската община?

Жените на средна възраст отишли на плажа след работа, излегнали се на шезлонгите, извадили книги, по-късно и бира.

За какво задържаха българките в Турция - споделяне на музика и журналистика

Германия обмисля спирането на туристи и инвестиции в Турция

Ердоган: Турция никога преди не е била толкова свободна страна

При тях веднага дошъл охранител, който ги предупредил, че употребата на алкохол е забранена. Възникнал спор, лекарките твърдели, че подобна забрана на публично място е против закона, още повече, че те не безпокоят никого.

От охраната повикали служители на общинската полиция. Единият от тях казал на лекарките, че ако били мъже, с ритници щял да ги изхвърли от плажа, разказа едната от арестуваните.

„Тогава пристигна и началникът му, и с него се разправяхме още 15-20 минути. Опитахме се да им обясним, че не може да съществува такава забрана, че тя е в противоречие със закона, но не поискаха да разберат. Влязох в морето, но полиция ме извика обратно, отведоха ни първо в болница и после в полицейския участък. Алкохолният тест показа 0,50 промила при мен, а нулев резултат при колежката ми. Наложиха ни парични глоби, стояхме в ареста с часове, с мокри дрехи и едва през нощта успяхме да излезем“, допълва жената.

Неджат Улудюз от общинската дирекция по културата и социалните дейности на Зонгулдак обяви, че случаят няма връзка с кметството, но на плажа, който се стопанисва от общината, има табела, указваща забраната за внасяне на алкохол.

Според Улудюз в близост е разположен ресторант, откъдето може да купи алкохол и наредбите не забраняват там да се пие, но на брега и на пясъка не може. Чиновникът посочи, че ще бъдат затегнати още по-строго мерките за употребата на алкохол на бреговата ивица, като се актуализират общинските наредби.

В същото време Турция е традиционен производител на бира, вино и високоалкохолни напитки като ракия и водка. В страна се намира една от най-големите фабрики за пиво в Европа, тази на местната марка „Ефес”. След идването на власт на Партията на справедливостта и развитието, водена от настоящия президент Реджеп Ердоган, правилата за употреба на алкохол в Турция започнаха рязко да се затягат.