Още по темата

Тирана не възнамерява да добавя българското малцинство в списъка с признати малцинства в Албания.

Това стана ясно от думите на външния министър Дитмир Бушати по време на дебати в албанския парламент относно законопроект за защита на малцинствата в страната.

Тирана официално не призна българско малцинство

Македонски медии: Албанци масово вадят български паспорти

В Албания няма българско малцинство и исканията за признаване на такова са част от проекта „Велика България”, заяви македонският активист Васил Стерьовски, поканен да участва в дискусиите.

„В Преспа, Гора, Голо бърдо, където се претендира да има българско малцинство, живее само македонско малциство. Ако се признае българско малцинство, това ще бъде геноцид над македонците”, смята Стерьовски.

В първоначалния албански законопроект не се споменава съществуването на българско малцинство в страната. В текста присъстват македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство.

Новият закон се изисква от Брюксел в рамките на пътя на Тирана към ЕС. Същевременно той предизвика недоволството на властите у нас, които възприемат като българско малцинство десетки хиляди албанци предимно в районите на Преспа, Гора и Голо бърдо. Много от тях вече имат и български паспорти. 

Стигна се до там премиерът Бойко Борисов да изиска от албанския си колега Еди Рама гарантиране на правата на малцинството ни в балканската страна.

Същевременно редица македонски организации в Албания се борят против дефиницията.

Към момента тази глава от закона е приключена за Албания, каза министър Бушати.