Още по темата

Сръбският премиер Ана Бърнабич, двама нейни министри и кмета на Белград Синиша Мали присъстваха на традиционният гей-прайд в сръбската столица.

По този начин Бърнабич, която не крие своята хомосексуалност, стана първият правителствен лидер на балканска страна, участвал в такова шествие.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЕЛГРАДСКИЯ ПРАЙД В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Украсен с обичайните балони и знамена в цветовете на дъгата, както и трансперанти с надпис „За промяна”, парадът привлече хиляди граждани, които преминаха през центъра на Белград без инциденти.

Те бяха охранявани от около 2000 полицаи, като са предотвратени опити на недоволни от шествието да стигнат до него. Снимки показват, че някои от улиците са били барикадирани с камиони.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Тазгодишният сръбски прайд е исторически, защото за първи път е открит информационен център, който работи без проблем 20 дни, има най-много представители на властите и неофициално най-много участници, заяви един от организаторите Горан Милетич.   

Ана Бърнабич - "тайният живот" на първата жена-премиер на Сърбия

Бърнабич: Сърбия ще избере ЕС пред Русия

"Сърбия уважава различията. Посланието ми днес е, че властите са тук за всички граждани и уважават правата на всички граждани", заяви Бърнабич. 

Тя стана премиер на страната по-рано тази година, превръщайки се в първият хомосексуален правителствен ръководител на Балканите и един от малкото в Европа. 

Освен Бърнабич и Мали, в парадът взеха участие министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, лидерът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович със съпругата си, актрисата Миряна Каранович, и писателката Биляна Сърблянович. 

Поканен е бил и президентът Александър Вучич, който обаче е отклонил предложението.

Противници на шествието се събраха край цъкрвата „Свети Марко”, като държаха над главите си икони и анти-гей трансперанти.

Прайдът в Белград има трудна история. Първият опит за гей парад е направен през 2001 година. Хиляди противници на шествието го провалят, стига се до физическа саморазправа с участници в него и сблъсъци между контрадемонстранти и полиция.

Опитите се подновяват едва през 2010г., като през тази година и новият белградски прайд е нападнат от хиляди крайнодесни, които замерят полицейския кордон с камъни, бомбички, бутилки, тухли и коктейли Молотов. По официални данни са ранени 17 протестиращи и близо 80 полицаи. 

В последните години обаче шествието се провежда успешно в третата неделя на септември и привлича все повече хора. 

В прайд шествията в Западна Европа много често взимат участие общественици и високопоставени политици, които по този начин декларират подкрепата си за равенството между хората с различна сексуална ориентация и противопоставянето си на различните форми на дискриминация по принцип.