Още по темата

Македонският парламент ратифицира договора за добросъседство и приятелство с България със 61 гласа, съобщава БГНЕС.

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Министерството на външните работи на Република България приветства решението. „С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани. 

Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС.

Българският химн звуча в Скопие, Борисов: ЕС и САЩ ни дават за пример

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен.“ се казва в позицията.

Документът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че „договорът защитава нашите интереси и интересите на България“. 

Зоран Заев и Бойко Борисов
Зоран Заев и Бойко Борисов Източник: БГНЕС

Той определи като хубав знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име. 

В днешното заседание не участваха депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Според наблюдатели причината за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи на факта, че управляващите изчакваха промяната в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането им в парламента, след обявения бойкот на заседанията.

На 27-ми май 2017 г. политици от ВМРО-ДПМНЕ бяха арестувани по искане на прокуратурата заради тяхното участие в погрома срещу парламента.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.