Още по темата

Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон преустановиха издаването на неимиграционни визи.

Реципрочните мерки са част от разрастващ се дипломатически скандал между Турция и САЩ. Сега той води до спирането на визите в областта на туризма, бизнеса, медицинското лечение, временната заетост, обучението, медиите и дипломатическата дейност.

Защо на Ердоган му "мирише мръсно" от Вашингтон

Една иранска делегация в Анкара, която предизвиква множество въпроси

ВЪВ ВИДЕОТО: Скорошната среща на руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган в Анкара

Миналата седмица турски служител на американското консулство в Истанбул беше арестуван по обвинения в нарушаване на конституцията и опит за сваляне на турското правителство.

Това е един от десетките хиляди арестувани в южната ни съседка след опита за преврат през 2016 и по подозрение във връзки с проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен.

САЩ обаче защитиха служителя си, а вчера излязоха с декларация, че „събитията напоследък карат правителството да преоцени ангажимента на правителството на Турция към сигурността на американската дипломатическа мисия и персонал”.

Започна ли сривът на турската икономика

Пътят на Турция от република към султанат

Така американците спряха издаването на неимиграционни визи във всички свои дипломатически обекти в Турция  „с цел да бъде намален до минимум броят на посетителите в посолството и консулствата ни, докато се извършва тази преоценка”.

"Събитията напоследък карат турското правителство да преоцени ангажимента на правителството на САЩ към сигурността на турската дипломатическа мисия и персонал", отговори турското посолство във Вашингтон и също спря визовите услуги.

Причините за задълбочаващата се криза в отношенията между Турция и САЩ са няколко. От една страна Анкара настоява за екстрадирането на Гюлен, който смята за отговорен за опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган миналата година.

Към този момент американците отказват екстрадицията. Наред с това те подкрепят кюрдските политически и паравоенни обединения в Северна Сирия, които Турция смята за свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), обявена за терористична от ЕС и САЩ.