Още по темата

Над 20 хил. души излязоха снощи за пореден път на протест по улиците на македонската столица Скопие. Те настояваха да бъдат разследвани всички случаи на корупция и призовават за честни избори, информира Нова ТВ.

Според тях исканията им не могат да бъдат изпълнени преди избирателните списъци да бъдат актуализирани и да се гарантира свободата на медиите.

Протестите срещу управляващите продължават от април месец насам и според недоволстващите нито едно от исканията им досега не е било изпълнено.

Това беше първият протест след като правителството отказа да изпълни исканията на протестиращите,

сред които са да се спре преследването от полицията, да се създаде независимо служебно правителство, да се насрочат и проведат свободни парламентарни избори и президентът Георги Иванов да подаде незабавно оставка.

Вижте снимки от протеста в нашата галерия.

Още при поставянето на ултиматума протестиращите обявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще прибегнат до по-радикални форми.

Хиляди граждани се събраха в понеделник пред сградата на Специализираната прокуратура, за да участват в първата демонстрация след изтичането на ултиматума.

На протеста присъства и лидерът на най-голямата опозиционна партия СДСМ Зоран Заев.

Многобройни плакати, на които се виждаха надписи „Сбогом, Никола” и национални знамена предвождаха шествието

по скопските улици.

Хилядите протестиращи от т. нар. „Шарена революция“ се събраха пред сградата на правителството, където бяха посрещнати от засилени полицейски части. Напрежението в центъра на столицата се покачи, като демонстрантите настояха конституционния съд незабавно да се произнесе по отношение на Специализираната прокуратура.

Протестиращите в центъра на македонската столица разбиха прозорците на Министерството на правосъдието и го заляха с разноцветни бои, след което със запалени факли се отправиха към сградата на Събранието на Македония.

Те

скандираха „Шутка не ти бега, Никола!“

( бел. ред. Шутка е кварталът със следствения арест в Скопие). Полицията спря протестиращите, които се опитаха да съборят паметника на Прометей в парка срещу парламента.

2015 г. беше белязана от остра политическа криза в Македония. Тя започна още през есента на 2014 г., когато опозицията напусна парламента заради изборните фалшификации от вота по-рано същата година. В края на януари 2015 г. премиерът Никола Груевски обвини ръководителя на опозицията Зоран Заев, че иска насилствено да го свали от власт и че работи за чужди служби.

Седмица след това лидерът на СДСМ задейства т.н. „бомби“ - огласяване на телефонни записи, в които основни герои бяха Груевски, неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и регионалният министър Миле Янакиевски.

От записите стана ясно, че режимът на Груевски кадрува в съдебната власт, участва в тежки корупционни схеми, контролира медиите и извършва изборни фалшификации.

Зоран Заев, лидер на СДСМ, обвини Груевски, че неговият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков е организирал подслушването на над 20 000 души.

През април 2016 г.в Скопие хиляди противници на президента Георге Иванов излязоха на протести, недоволни от решението му да обяви обща амнистия за настоящи и бивши политици, заподозрени в престъпления. Месец по-късно - на 27 май държавният глава отмени амнистията. В списъка с имената на отменената амнистия бяха Никола Груевски, Зоран Заев, Бранко Цървенковски, Мендух Тачи, Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска, Трайко Веляновски, Сашо Миялков, Зоран Верушевски и др.