59

Румъния прави най-добрия избор с отношение на покупката на американски системи „Пейтриът“, които са решение за противовъздушната отбрана на страната, заяви американският посланик в Букурещ Ханс Клем.

„Тази година ще бъдат купени системи земя-въздух, те са много полезни и са един логичен избор. Атака на границата не е много вероятен сценарий, макар че не можем да го игнорираме, но въздушна атака срещу Румъния е много по-вероятна“, посочи американският дипломат.

Румен Радев: Лобистите спечелиха за изтребителите

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

Румен Радев изведе "Грипен" като най-изгоден вариант за нови самолети

„Румъния прави най-добрия избор със системите Пейтриът“, добави той, като отбеляза, че по този начин страната „влиза в елита на 12-те държави, които използват системата „Пейтриът“.

Той говори и за намерението на румънските власти да купят изтребители Ф-16.

„Румъния купи 12 самолети Ф-16 от Португалия, едно много мъдро решение. Подкрепяме министерството на отбраната по отношение на покупката на още самолети Ф-16 и в стъпките към модернизиране на съществуващата база“, посочи посланикът.

Неотдавна министърът на отбраната Михай Фифор заяви, че Румъния води преговори директно със САЩ за покупка на още 36 самолета Ф-16.

„В момента е необходимо използване на увеличения бюджет за засилване на капацитета на отбранителната индустрия в Румъния. САЩ ще си сътрудничат с нашия стратегически партньор в този смисъл. Румъния винаги е била един изключителен партньор и съюзник за НАТО“, подчерта Клем.