Още по темата

Руският премиер Дмитрий Медведев отмени забраната за чартърни въздушни превози между Русия и Турция, Това стана ясно от съобщение, публикувано днес на сайта на правителството, предаде ТАСС.

Премиерът препоръча да се предприемат допълнителни мерки за транспортна безопасност както при редовните полети за Турция, така и при чартърните превози на пътници.

Чартърните полети между Русия и Турция бяха забранени

в края на миналата година, след като турските военновъздушни сили свалиха руски бомбардировач, изпълняващ задачи в Сирия.

Тогава загинаха общо двама руски военнослужещи – единият от двамата пилоти на сваления самолет и морски пехотинец, убит от сирийски бунтовници, докато участвал в операция по издирването на летците.

През август тази година турският президент Реджеп Ердоган поднесе извинения

за инцидента и се срещна с руския си колега Владимир Путин.

След срещата бе взето решение връзките между двете страни да започнат да се възстановяват в предишния обем, след което руски експерти представиха в правителството доклад за сигурността на турските летища.

Руското министерството на транспорта съобщи, че авиокомпаниите са започнали да подават в управлението на Росавиация заявки за чартърни полети в Турция и руските авиационни власти са готови незабавно да започнат да издават разрешения.