Още по темата

Корупционен скандал заради обществени поръчки за 21 милиона евро разтърси висшите етажи на властта в Румъния.

Обвинен и този път е лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня. Същевременно хиляди отново щурмуват улиците на Букурещ и другите големи градове с искания за социална справедливост и запазване на антикорупционния модел в страната.

Антикорупционната прокуратура в северната ни съседка започна разследването срещу Драгня по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Във видеото: Най-мащабният от скорошните антикорупционни протести изкара хиляди по улиците на Букурещ на 5 ноември

Управляващата коалиция в Румъния сама свали правителството

Румъния въстана, най-масовият протест от 28 години, благодарност към България

Обвинението е, че контролираната от Драгня фирма „Тел Друм” незаконно е печелила поръчки за пътно строителство в периода 2001-2012 година. Държавната компания най-напред е била приватизирана от 55-годишния политик и негови съдружници чрез техни посредници.

Впоследствие фирмата печели поръчки за строителство чрез използване на поверителна информация за конкурсите. Драгня и съдружниците му са обвинени в злоупотреба с обществено положение, избягване на данъци, пране на пари и злоупотреба с поверителна информация.

От ОЛАФ настояват Румъния да възстанови средствата от европейския фонд за регионално развитие, които смята за откраднати при схемата. Те се равняват на 21 милиона евро.

Самият Драгня се смята за невинен. „Никога не съм формирал престъпна група”, заяви той пред журналисти вчера.

Това обаче не е първата злоупотреба, за която е заподозрян. В началото на годината управлението на партията му доведе до най-масовите протести в Румъния от десетилетия насам именно заради плановете си да намали правомощията на антикорупционната прокуратура.

В крайна сметка предложенията бяха оттеглени. Самият Драгня е обект на корупционни разследвания, а не можа да стане премиер, защото е осъден за изборни измами.

„Не беше ясно, защо е толкова против борбата с корупцията. Оказа се, че проблемът му е много сериозен”, смята журналистът Владо Беареану. По думите му сигналът на ОЛАФ, който е от 2016, не може да бъде заобиколен.

„В техният доклад е споменат той и тази служба искат да се върнат 21 милиона евро от парите на ЕС. Те ги искат обратно. Разследването разплете много сложна схема. Като председател на окръжен съвет той е приватизирал фирмата чрез човек и е собственик. С държавни пари купуват машина за няколко стотин милиона евро. После се участва в държавни поръчки, за които е задължително да имаш такава машина”, обясни Береану някои от детайлите в разследването.

Журналистът прибави, че според обвиненията образуваната престъпна група е действала и досега.

„Той излезе с обвинение, че прокуратурата действа в интерес на президента (Клаус Йоханис). Драгня иска да премахне госпожа (Лаура) Кьовеши (шефката на антикорупционното звено – б.р.)”, заяви Береану.

Предложенията на правителството са  то да назначава главния прокурор и основния антикорупционен обвинител.

ЕС и САЩ са против тези промени, допълни журналистът.

Румъния, която остава сред най-корумпираните държави в ЕС през последните години взе изключителни мерки в сферата. Те доведоха до разследвания, арести и съдебни процеси срещу много политици и други влиятелни лица, обвинени в злоупотреби.

Новите обвинения срещу Драгня могат да събудят недоволството срещу него в лош момент. Антикорупционните настроения в момента се комбинират с недоволството, което назрява заради планирани от правителството на Михай Тудосе реформи в плащанията на осигуровки.

Според синдикати и работници те прехвърлят тежестта от работодателите към работниците. Плануваните реформи вече изкараха хиляди работници на улиците. При вчерашна демонстрация те хвърляха тоалетна хартия по централата на социалдемократите.

Паралелно с протестите срещу данъчната реформа продължават да текат и такива срещу правосъдната – намаляването на правомощията на антикорупционното звено.