Още по темата

Един от най-важните стратегически обекти в Европа за американските военни е застрашен от много неочакван враг – стадо овце, предава агенция Франс прес (AFP). Криволичещите пътеки близо до базата „Девеселу“ в Южна Румъния са това, което предизвика

необичайна борба за власт между американските командири и упорит местен овчар.

Путин: Преди да пуснете натовското ПРО в страните си, бяхте в безопасност

250-те овце на Думитриу Блеха „пасат безпроблемно“ в района от години, преди пристигането на американците през 2013 г., споделя кметът на Стоенещи Александру Дамиан, село в обширната дунавска равнина, на 40 километра северно от границата с България.

„Овцете не са като хората. Те не спазват правила, отиват в райони, в които има активни сензори за сигурност, докосват оградата и задействат алармени системи“, разказва кметът Дамиан.

Това обаче е недопустимо за американската армия, която избра района за една от двете си противоракетни отбранителни системи, която има за цел да защити членовете на НАТО от заплахата от балистични ракети с малък и среден обсег, особено от Близкия изток.

Заплаха за сигурността?

През 2014 г. висш американски служител в „Девеселу“ информирал румънското министерство на отбраната, че оборът за овце на 10 метра от оградата „подкопава минималните изисквания за сигурност и е несъвместим“ с управлението на базата.

Жалбата се превърна в тригодишна съдебна сага между румънското министерство на отбраната и фермера, който сега се обърна към Върховния съд в страната, който пък се очаква тази седмица да се произнесе по един от аспектите по делото.

Според кмета на Стоенещи, овчарят Думитриу Блеха е купил през 2007 г. почти един хектар земя, в съседство с парцела, който по-късно е даден на американската база, а година по-късно е построил обор за овцете си – още преди военният обект да започне да действа.

Фермерът обаче никога не е кандидатствал за разрешение за строеж.

След като военното министерство е завело дело срещу него за строеж без разрешително, пастирът отговорил с искове – за щети за 18 хил. евро, в случай на разрушаване на неговата кошара с големина от 132 квадратни метра.

Кметът Александру Дамиан определя ситуацията като „засрамваща“. „Подписахме договор с американците и трябва да го уважаваме“, категоричен е той.

Американските военни са отказали коментар пред АФП за „спора между румънското правителство и частен гражданин“. Базата „Девеселу“, която е част от ракетния щит на НАТО и е построена за 800 млн. долара, беше открита през май 2016 г., вбесявайки Русия, която я определя като заплаха за сигурността на прага ѝ.

„Преувеличени“ искания

В Стоенещи, по-голямата част от жителите не желаят да говорят, „за да избегнат проблеми“ с Думитриу Блеха, но някои смятат, че той е виновния в този казус. „Дори, ако говорим за изграждането на път, хората просто трябва да приемат поставените условия от властите, отговорни за отчуждаването“, казва собственик на бар.

„Не може да вършите нещата по своему. Земеделският стопанин трябва да постигне споразумение с военните и с местните власти. А и щетите, за които иска обезщетение са преувеличени, защото в края на краищата кошарата за овцете не е толкова голяма“, споделя и 69-годишната пенсионерка Николета Начу.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.