Още по темата

Убитият от американски военни лидер на „Ал-Кайда” Осама Бин Ладен се е интересувал от Косово и възможно организиране на атентати в балканската страна.

Това показват някои от разсекретените файлове, намерени на личния му компютър. ЦРУ публикува 470 хиляди файла, които могат да се разгледат свободно.

Какво има в разсекретения архив на Осама бин Ладен

Вестник разкри името на морския тюлен, ликвидирал Осама бин Ладен

Сред тях са карта на град Косовска Митровица и снимка на православната църква „Св. Димитър”, която се намира в него, открили от сръбския в. „Политика”.

Митровица е основният град в Косово, който и досега е населен предимно със сърби. В обявилата независимост през 2008 държава обаче албанските мюсюлмани са мнозинство.  

Във файловете на Бин Ладен са открити още призиви за джихад и изтребване на косовските християни, както и карта на областта от времето на Османската империя.  

Потърсени от сръбския вестник експерти разкриват, че Балканите са били част от бъдещ халифат, заплануван от Ал-Кайда. Това е и причината за специалния интерес по отношение на мюсюлмански региони.

Самата терористична организация, която продължава да действа и да има десетки хиляди поддръжници, винаги е събирала информация за местата, където терористични акции биха имали ефект, допълват от вестника.

ИД: Не сме забравили Балканите, просто бяхме заети

Убийците от „Ислямска държава” се връщат на Балканите

Голяма част от балканските джихадисти, присъединили се към големи групировки като „Ал-Кайда” или „Ислямска държава” идват от мюсюлманските общности в Косово или Босна и Херцеговина. Те обаче са незначително малцинство измежду милионите хора, изповядващи исляма в тези страни.

По време на съществуването на Югославия Косово е автономен регион в рамките на Сърбия. Белград и досега не признава отделянето, до което доведе кървава гражданска война в края на 90-те. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК