В Окръг Пирот е обявена епидемия от морбили, съобщава белградският вестник "Политика", позовавайки се на Института за обществено здраве в Пирот. Причината за мярката е, че са регистрирани два епидемиологично свързани случая.

Призовават за спешна имунизация след епидемията от морбили на Балканите

Вирусът на морбили е дошъл у нас от Румъния

Първият е регистриран и потвърден на 3 януари при дете на десет месеца в детското отделение на общата болница в Пирот, а вторият - при медицинска сестра, работеща в същото отделение.

При още три медицински сестри и една чистачка, която работи в детското отделение, има съмнения за зараза, но още не е потвърдено.

 В момента се правят анализи в института Торлак, а болните са изолирани в домашни условия. Всички здравни заведения в Пирот провеждат засилено епидемиологично наблюдение за морбили и поради това е забранено посещението на пациенти в болницата в Пирот.

В началото на годината бе регистриран един случай на морбили в община Димитровград при дете на възраст 14 години, което било лекувано в детската вътрешна клиника в Ниш.

Източник: Thinkstock/Guliver

От началото на октомври до днес в Сърбия и сръбските общини в Косово са регистрирани 1 255 случая на морбили. В института Торлак лабораторно са били потвърдени 627 случая на морбили. От усложнения, свързани с морбили, в Сърбия умряха трима души, пише вестник "Политика".

В началото на януари Здравното министерство в България призова родителите за спешна имунизация заради епидемията на морбили на Балканите, където има и смъртни случаи. Само в съседна Румъния има над 100 случая на заразени миналата година

В Гърция в момента има повече от 900 случая на болни. В Македония и Сърбия също има случаи.

"За предстояща епидемия не може да се говори, защото надали ще я допуснем. Искаме да напомним и на личните лекари, и на родителите, да проверят имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена”, призова здравният инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той обясни, че "като диагностика заболяването не е трудно, всеки лекар може да го познае. Морбилният вирус се насочва към нервната система, рядко, но има случаи на усложнения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК