Още по темата

Управляващият в Македония Социалдемократичен съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев постигна категорична победа на местните избори в западната ни съседка.

След втория им тур вчера кметове на партията ще има в 54 общини. Други 12 ще се управляват от албанския Демократически съюз за интеграция (ДСИ).

Сръбски и македонски медии: Русия иска да спре промените в Македония

"Крик": Спецагент и лидерът на сърбите дърпали конците в Македония

Доскоро управлявалите националисти от ВМРО-ДПМНЕ ще имат само 5 кмета, а лидерът им Никола Груевски, който беше министър-председател на страната почти 10 години, обяви, че не признава изборните резултати.

Нещо повече, Груевски поиска „връщане на демокрацията и достойнството в страната” чрез провеждане на предсрочни парламентарни избори, които да бъдат организирани от служебно правителство.  

В момента лидерът на ВМРО е изправен пред огромно вътрешно недоволство в собствената си партия, което е много вероятно да му коства водачеството в нея.  

Още на първия тур партията на Заев спечели всички големи градове – Скопие, Охрид, Битоля, Прилеп и Струмица.  

След вчерашния балотаж все още не са ясни кметовете на Щип, Тетово, Бутел и Струга.

Освен от ВМРО изборните резултати не признават и от Албанският алианс на Зиядин Села, които ще имат 3 кмета.

Същевременно премиерът Заев определи вота като „демократичен и честен” и прибави, че страната му върви в „правилната посока”.

"Местните избори нямат никаква връзка с централната власт. Няма да има предсрочни избори", подчерта лидерът на СДСМ и призова ВМРО да промени позицията си.

Мнението на Заев изглежда ще се потвърди и от действалите независими наблюдатели от гражданската асоциация МОСТ. Техният доклад трябва да излезе днес, но вчера представител на организацията заяви, че по време на вота е имало само „малки нередности”.

Този местен вот в Македония изглежда като епилога на политическата криза в страната, която започна в началото на 2015 година. Тогава опозиционният лидер Заев започна да публикува т.нар. „бомби” – материали, уличаващи в корупция и други престъпления тримандатното управление на ВМРО.

Постепенно в страната започнаха масови протести и Македония навлезе в политическа криза, която продължи до средата на тази година.

Трудният диалог между партиите се модерираше от ЕС и премина през управление на служебен кабинет, също оглавяван от ВМРО, предсрочни избори в края на 2016, както и още масови протести на различните страни преди и след тях.

ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много депутатски места на предварителния вот, но в крайна сметка не успя да състави правителство, което след много перипетии стори Заев. СДСМ има подкрепата на установилата се вчера като втора политическа сила ДСИ.

Преди това обаче лидерът на СДСМ бе буквално пребит от привърженици на опонентите му, които нахлуха в сградата на парламента в Скопие. 

ПРИПОМНЕТЕ СИ РАЗМИРИЦИТЕ В МАКЕДОНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.