Лидерът на гражданската инициатива на сърбите в Косово „Свобода, демокрация, истина” Оливер Йованович е убит при покушение.

Убийството е станало в сръбската част на етнически разделения град Косовска Митровица.

„Изглежда е починал на място. Знаем, че е получил пет огнестрелни рани. Бил е откаран в болница веднага, лекарите са се опитали да го спасят, но напразно”, каза адвокатът на политика Небойша Владович.

Косовската полиция потвърди, че е имало покушение и съобщи, че политикът е в болница, а всички служители на реда са изпратени да издирват нападателите.

Медиите съобщават, че покушението е извършено, когато 64-годишният Йованович влизал в 8.15 ч. в сградата на своята партия. По него са открили стрелба нападатели в автомобил.

Българинът, който познава Младич, Караджич и Милошевич

В момента около сградата и около болницата в Косовска Митровица се събират много хора, а полицията е блокирала съседните квартали.

Оливер Йованович е смятан за умерен лидер на косовските сърби. Бил е държавен секретар в сръбското министерство за Косово и Метохия.

През януари 2014 г. е арестуван по обвинение във военни престъпления спрямо мюсюлмани в Косово през 1999 и 2000 г. През август 2015 г. оявява гладна стачка и е преместен в болница.

През 2016 г. е осъден на 9 години затвор по обвинението във военни престъпления. През февруари 2017 г. присъдата му е отменена и започва нов съдебен процес.

Тачи: Идва историческо споразумение между Косово и Сърбия

Победа за „Коалицията на оръжията” в Косово

Косовският президент Хашим Тачи осъди убийството

и призова правоприлагащите органи "да изяснят колкото се може по-скоро обстоятелствата около убийството, така че извършителите да бъдат изправени пред правосъдието". Тачи призова също така гражданите в северната част на страната да сътрудничат на полицията.

Косовският премиер Рамуш Харадинай окачестви убийството на Оливер Иванович като "наказуем престъпен акт".

Харадинай подчерта, че "използването на този трагичен акт за злободневни политически цели, дори и за блокиране на процесите за нормализиране на отношенията между двете страни, е против логиката и духа на сътрудничество".

Техническият диалог между Белград и Прищина в Брюксел бе прекъснат след убийството. "Косово остава ангажирано да създаде безопасна среда за всичките си граждани и стои твърдо на евроатлантическия си път", добави Харадинай. Премиерът подчерта също така, че косовските власти ще направят всичко по силите си, за да изяснят убийството, като добави, че те "няма да приемат в никаква ситуация логиката престъпни актове да се използват за политически цели от когото и да било".

Заради убийството

президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за сигурност

В обръщение към нацията след заседанието той нарече "терористичен акт" убийството на Иванович.

"Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт. И ние ще се отнасяме към него като към терористичен акт", каза Вучич. Той заяви още, че е прието решение Сърбия да направи собствено разследване на убийството.

Българският премиер Бойко Борисов осъди убийството на Иванович и изказа съболезнования на неговите близки.

"Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност", заявява Борисов, цитиран от пресслужбата на правтелството.

Убеден съм, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват, подчертава Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК