143

Г енерал Ратко Младич – най-кървавият военен диктатор, стъпвал на европейска почва от Третия райх насам, ще умре в затвора. Всеки друг изход от днешната (вчерашната, на 22.11. 2018 г. – бел. ред.) присъда в Хага би бил абсурден.

Майките на над 8000-те мъже и момчета, убити в Сребреница в рамките на пет дни през лятото на 1995 г., имат пълното право да се радват на присъдата за доживотен затвор, както и за геноцид – единствената правна норма, с която подобно престъпление може да бъде правилно оценено, пише Ед Вулиами за "Гардиън".

ВИЖТЕ КАСАПИНЪТ ОТ БОСНА В СНИМКИ

Но независимо от цялата радост на адвокати и организации за защита на човешките права, тъмен облак е надвиснал над мнозинството от хора, които са преживели урагана от насилие на Младич, белязал живота им и хвърлил покривало върху спомена за тези, които са убити или все още са „в неизвестност“.

Свидетелствах срещу Младич, както и срещу неговия политически съратник Радован Караджич и седмина други обвиняеми в Хага. Основно предоставях доказателства за мрежата от концентрационни лагери, която показах в този вестник („Гардиън“ – бел. ред.) през 1992 г., заедно с екип на (британската телевизионна мрежа) ITN, и поредицата от масови убийства, етнически прочиствания, изнасилвания и унищожения, които продължаваха три кървави години.

Днес прекарах известно време на телефона, разговаряйки с оцелели. Освен тези, които са загубили близък в Сребреница, никой не сподели радостта от присъдата на Младич.

Преди прочитането на присъдата му днес Младич демонстрира добро настроение в съдебната зала в Хага. Впоследствие се разкрещя на съдиите заради предполагаемо лошото си здравословно състояние.
Преди прочитането на присъдата му днес Младич демонстрира добро настроение в съдебната зала в Хага. Впоследствие се разкрещя на съдиите заради предполагаемо лошото си здравословно състояние. Източник: EPA/БГНЕС

Срещу него бяха повдигнати две обвинения в геноцид – едно за Сребреница и друго за случилото се в т. нар. общини в Босна. Там през годините са извършваха масови зверства от войски под директното командване на Младич, докато международната общност се колебаеше как да реагира. Самият трибунал в Хага беше колкото опит да се наложи международно правосъдие, толкова и опит да се компенсират угризенията заради тази неспособност за действие.

Погромите на Младич включваха още масови убийства, мъчения, глад и изнасилвания в лагерите в Омарска, Търнополе и Керетем в Северозападна Босна. На изток във Вишеград цивилни, включително бебета, бяха вкарвани живи в сгради за кремация или изправяни на мостове, за да бъдат разстреляни или нарязвани на парчета и хвърляни в река Дрина.

В допълнение на това са и мащабните разрушения на безбройни градове и села, прочистванията от всички несърби чрез смърт или депортиране, разрушаването на джамии и католически църкви, събирането на жени и момичета в лагери, където са насилвани по цели нощи. И така нататък.

Но очевидно нищо от това не е геноцид. Младич беше оправдан по това обвинение, което повдига въпроса – ако това не е геноцид, то тогава какво е?

Как Ратко Младич стана „касапинът от Босна“

Според Холандия е имало тайно споразумение на САЩ, Великобритания и Франция за Сребреница

Сред тези, които бяха в Хага, за да чуят присъдата, беше и Келима Даутович, която оцелява лагера в Търнополе. Нейният съпруг е хвърлен в този при Омарска, а самата тя губи голяма част от семейството и съседите си по време на разрушаването на родния й град Козарач през 1992 г.

„Толкова е разочароващо, но и не особено изненадващо“, казва тя. „Може би не са искали да го нарекат геноцид, защото се случи пред очите на международната общност, която беше там и се очакваше да ни защити. Както и да е, надявам се историците да си свършат по-добре работата, отколкото съдиите“, допълва Даутович.

Сред другите по-възмутителни фарсове в дългата история на трибунала е хвърлянето в затвора през 2015 г. на една от неговите някогашни високопоставени служителки – Флорънс Хартман, заради неин журналистически материал за Сребреница, в който включва препратки към материал, достъпът до който е забранен от съда. Хартман, която от килията си е можела да вижда как Младич прави ежедневните си упражнения, посочва днес, че

никой геноцид в историята не се е случил в рамките на само пет дни през лятото. Геноцидът е процес“.

Като военен командир на босненските сърби Младич е пряко отговорен за клането в гр. Сребреница. През юли 1995г. там са убити няколко хиляди мюсюлмански мъже и момчета
Като военен командир на босненските сърби Младич е пряко отговорен за клането в гр. Сребреница. През юли 1995г. там са убити няколко хиляди мюсюлмански мъже и момчета Източник: EPA/БГНЕС

По думите й, за разлика от други присъди, при тази ролята на Сърбия е изцяло игнорирана. „Присъдата лиши геноцида от неговата идеология, история и исторически контекст“, казва Хартман.

Добра забележка. Human Rights Watch се зарадва на факта, че присъдата изпраща „послание до хората с власт по света, които извършват брутални жестокости, било то в Мианмар, Северна Корея или Сирия“, на фона на започналите приготовления за разследване на военните престъпления в Сирия.

Но кой точно ще бъде изправен пред правосъдието? Младич е военноначалник и по-добре да бъде в затвора, отколкото на свобода. Но както правилно попита архиепископ Дезмънд Туту – къде беше Тони Блеър, когато ставаше въпрос за справедливост за Ирак, където могат да се добавят още имената на Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд и др.?

И в Сирия ли правосъдието ще бъде по подобен начин „ограничено“, за да не включва Асад и Путин, и всеки в режима на нашите съюзници от Саудитска Арабия, които въоръжават „Ислямска държава“ и бомбардират Йемен?

Дали бившата любимка на световното правозащитно движение Аун Сан Су Чи трябва да очаква да й бъдат повдигнати обвинения?

Задачата на трибунала в Хага е отчасти свързана с правосъдието, но също така и с „насърчаването на помирението“ на Балканите. Е, такова няма.

Младич до голяма степен получи това, което искаше – автономна област на босненските сърби, от която почти всички несърби бяха изгонени през 1995 г. и където само няколкото най-смели се завърнаха. Той е обожаван, неговият портрет краси стените на барове и офис сгради в Босна и Сърбия, името му се скандира по време на футболни мачове.

Заплахи за разпадане в Босна, сърби и бошняци се скараха

Mюсюлманите в Сърбия поискаха нова автономия

Дори и главният прокурор на трибунала в Хага – Серж Брамерц, призна, че „конфликтите и жестокостите могат да придобият своя собствена логика“.

Междурелигиозното напрежение в Босна е по-голямо от когато и да е било след войната, всички страни са се установили в комфортната си зона на взаимна омраза, която – съвсем случайно, е финансово изгодна за политическата класа начело.

Без съмнение Младич е ужасен човек, но той ще може да започне да излежава присъдата си със задоволството, че до голяма степен е изпълнил мисията си.

Коментари 143
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

143 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 20 минути

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 22 минути

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 2 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 2 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 2 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 2 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 3 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 3 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 3 часа

Той е най-големият манастир в България

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 3 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 4 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 4 часа

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 4 часа

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 4 часа

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 4 часа

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица