Още по темата

Бившият командир на армията на босненските сърби, 73-годишният Ратко Младич е на смъртен одър и е обявил последната си воля, пише сръбският вестник "Курир", като цитира сина му Дарко.

Младич иска да бъде погребан редом до дъщеря си Ана,

която се самоуби през 1994 г. на 23-годшна възраст.

Други сръбски медии, позовавайки се на източници в Хага, също съобщиха за влошаването на състоянието на Младич.

Според публикувани информации той е парализиран от дясната страна на тялото, не може да ходи и да говори, отслабнал е и страда от високо кръвно налягане и висока кръвна захар.

Здравословното състояние на бившия генерал, който е претърпял няколко мозъчни удара и инфаркт, от години е лошо. 

Почти 16 г. Младич се укриваше от международното правосъдие.

Той бе арестуван в Сърбия на 26 май 2011 г., а на 31 май бе екстрадиран в Хага. Съдебният процес срещу него започна на 16 май 2012 г.. Обвинителният акт срещу Младич е от 11 точки, които включват геноцид, нарушаване на военните закони и обичаи и престъпления срещу човечността, извършени в периода 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина.

Ратко Младич по време на заседание на съда през януари 2014 г.
Ратко Младич по време на заседание на съда през януари 2014 г. Източник: ЕПА/БГНЕС

Основна точка в обвинението са събитията в Сребреница през юли 1995 г., когато в този мюсюлмански анклав в Босна силите на босненските сърби избили близо 8000 мъже и младежи мюсюлмани.

Клането в Сребреница бе признато от Международния трибунал и Международния съд в Хага за геноцид.

Всяка година на 11 юли в Мемориалния комплекс Поточари се погребват новите идентифицирани останки на жертвите от клането в Сребреница, ексхумирани от масови гробове. (Вижте Сребреница 21 г. след геноцида във видеото горе)